gucci blondie

Vintage torbe sve su popularnije: Neki ih kupuju kao investiciju, neki kao modni dodatak, a za ovom vlada prava pomama

25.08.2022 u 10:05

Bionic
Reading

Vintage moda u posljednje vrijeme bilježi sve veću popularnost, a rabljene stvari kupuju i nose baš svi, od slavnih zvijezda, modnih ikona i 'it djevojki' pa do onih koji takvu kupovinu smatraju dobrom investicijom. Najnovije izvješće platforme The RealReal, koja omogućuje prodaju i kupovinu dizajnerskih komada, proglasilo je Guccijevu Blondie trenutno najpopularnijom vintage torbom

Ta je torbica manje poznata od slavnih modela brenda kao što su Jackie i Diana - ali ne zadugo. Zapravo, Gucci je ponovno lansirao ovaj svoj arhivski dizajn u sklopu revije Love Parade u studenom 2021., a posljednjih mjeseci slavne dame poput Dakote Johnson, Anne Hathaway i Jodie Turner-Smith viđene su kako nose Blondie. A tu je i Mary-Kate Olsen, uvijek ispred vremena, koja je nosila vintage verziju još početkom 2000-ih.

'Dok brendovi posežu za svojim arhivskim dizajnima kako bi se inspirirali za nove kolekcije ili ponovno kreirali vintage stilove, no s modernim prizvukom, obično vidimo povećanu potražnju za tim artiklima prije nego što uopće dođu u trgovine', kaže za Vogue Kelly McSweeney, voditeljica prodaje u The RealRealu.

Tako je pretraživanje torbe Blondie poraslo 500 posto u prošloj godini. ‘Ovaj povećani interes također ima učinak na cijenu, što smo vidjeli kod Jackie i Diane, kada ih je Gucci ponovno lansirao, a sada počinjemo uočavati slične rane trendove i kod Blondie', dodaje McSweeney.

Aktualni trendovi utječu i na Balenciaginu torbu Motocross, koja također datira s početka 2000-ih, dok je novi model Le Cagole također popularan na tržištu preprodaje. 'Upravo smo izašli iz nevjerojatne renesanse trenda ranih 2000-ih – nije postojao nijedan dio naše garderobe na koji nije utjecalo ovo oživljavanje vintagea', kazala je McSweeney te dodala: 'Kao rezultat toga, klasični, oštri Balenciagin model Motocross doživio je preporod koji je još uvijek izražen.'

Činjenica da Hermèsova torba Birkin ima najveću preprodaju vrijednost nije iznenađujuća, a kategorija već omiljenih torbi općenito je pametno ulaganje za budućnost. Štoviše, prosječna cijena second-hand torbe porasla je 26 posto od 2019., što pokazuje rastuću potražnju na tom području.

'To znači da prodavatelji više no ikad zarađuju prodajući svoje torbice i tako nadoknađujući znatan dio svojih ulaganja u klasične luksuzne stilove koje su kupili godinama prije. Jedinstvene i teško dostupne vintage torbe mogu donijeti još veći povrat ulaganja', zaključuje McSweeney.

MODEL ZA JEDNU NOĆ

Gucci priredio modni spektakl u Hollywoodu, a svu pozornost na reviji ukrao je Kevin iz 'Sam u kući'

Pogledaj galeriju