gastro-enološki užici

Vinska tradicija upisana u DNK: Vrhunska vina obitelji Marčeta kojima pečat daje istarska crvenica

23.12.2021 u 15:00

Bionic
Reading

Mnogim gurmanima i ljubiteljima dobrog vina prezime Marčeta već dugi niz godina sinonim je za vrhunske gastro-enološke užitke. Jug Istre još u antičkim je vremenima bio prepoznat kao područje s kojeg stižu najbolja vina i maslinova ulja. Tradicija uzgoja vinove loze i masline već desetljećima je upisana i u obiteljski DNK obitelji Marčeta

Već stotinjak godina na obiteljskom imanju Marčeta u Valbandonu, u općini Fažana, izmjenjuju se generacije upornih i vrijednih proizvođača vina i maslinovog ulja, piše Glas Istre.

'Tradicija poljoprivrede i vinarstva počinje dolaskom naših predaka 1923. godine iz mjesta Borinići s Barbanštine. "Bez dobrega grojza nema ni dobrega vina", govorio je moj nono Ivan. Ja koji sam kao mali s njim odlazio u brajde, vremenom sam zavolio vinarstvo i poljoprivredu i shvatio da je nastaviti nonovu tradiciju i za mene pravi put. Danas tu istu tradiciju i ja prenosim na svoju djecu', ističe Luka Marčeta s ljubavlju o dugoj obiteljskoj tradiciji i strasti s kojom proizvode svoja vina. Iskustvo i znanje u tom poslu gradilo se korak po korak te prenosilo sljedećim naraštajima, tako da se poljoprivredom, u kojoj je na prvom mjestu vinarstvo, danas bavi već treći naraštaj u obitelji.

'Prije tridesetak godina počeli smo ulagati u nove tehnologije i u proizvodnju vina, a prva zlatna medalja koju smo još daleke 1995. godine dobili na porečkoj Vinistri bila nam je dodatni poticaj da krenemo u proširenje podruma i snažno se posvetimo proizvodnji vina. Naši vinogradi nalaze se u okolici Valbandona, znači u najljepšem dijelu Istre, te rastu na čuvenoj istarskoj crvenici, što i našim vinima daje poseban karakter i pečat', kaže Luka.

>>> Cijeli članak pročitajte na stranicama Glasa Istre.