DOBRO ZA ZDRAVLJE

Videoigre liječe starce od depresije

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 01.03.2010 08:47
  • Objavljeno 01.03.2010 u 08:07
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Redovita upotreba videoigara koje kombiniraju igru s vježbama, tzv. 'exergames', može smanjiti depresiju u starijih osoba, tvrde američki stručnjaci

Istraživanje koje su proveli znanstvenici sa Sveučilišta u Kaliforniji pokazalo je da videoigrice u kombinaciji s tjelovježbom pomažu starijim osobama u borbi protiv subsindromalne depresije. Fizička aktivnost smanjuje depresiju, ali manje od pet posto starijih osoba zadovoljava minimum preporučene tjelesne aktivnosti.

U istraživanju, čiji su rezultati objavljeni u časopisu The American Journal of Geriatric Psychiatry, sudjelovalo je 19 osoba u dobi od 63 do 94 godine života koje boluju od depresije. Tri puta tjedno igrali su po 35 minuta razne igrice Nintendo Wii Sportsa, bejzbol, tenis, golf i boks.

Za igranje ovih igrica nužno je aktivno pokretati ruke i tijelo, simulirajući pokrete kakvi su potrebni za igranje spomenutih sportova. Svi sudionici izjavili su da su osjetili veliko zadovoljstvo igrajući igrice.

'Kod više od trećine sudionika zabilježeno je barem 50-postotno smanjenje simptoma depresije. U mnogih je zabilježeno i značajno poboljšanje mentalnog zdravlja, kvalitete života i kognitivne stimulacije', rekao je voditelj studije, profesor psihijatrije i neuroznanosti Dilip V. Jeste i dodao kako je na kraju istraživanja većina ispitanika izjavila da im je igranje igrica bilo ugodno i pružilo im veliko zadovoljstvo.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi