PANDEMIJA COVID-19

[VIDEO] Djeca su veći širitelji zaraze koronavirusom nego što se do sada vjerovalo

02.11.2020 u 17:21

Bionic
Reading

U više od polovice slučajeva, djeca starosti do 12 godina koja su zaražena koronavirusom prenijet će virus Covid-19 na druge članove svojih kućanstava, pokazuju podaci koje je objavio američki CDC

Podaci pokazuju i da su tinejdžeri u dobi od 12 do 17 godina članove svojih kućanstava zarazili u gotovo 40 posto slučajeva.

Nalazi studije temelje se na analizi kontakata u kućanstvima sa 101 'indeksnim slučajem' COVID-19 u Tennesseeju i Wisconsinu između travnja i rujna, objavio je CDC.

'Indeksni slučajevi' (osobe zaražena virusom) u studiji su imali ukupno 191 kućni kontakt, odnosno kontakt s osobama s kojima dijele dom.

Među obuhvaćenim slučajevima, za 102 kućna kontakta, ili njih 53 posto, utvrđeno je da su zaraženi virusom, od čega njih 75 posto u roku od pet dana od izlaganja, navodi CDC.

'Prijenos mađu članovima kućanstva bio je uobičajen, a stope sekundarnih infekcija bile su veće nego što je to ranije bilo prijavljeno. Obzirom da brza izolacija osoba s COVID-19 može smanjiti prijenos u kućanstvu, osobe koje sumnjaju da bi mogle biti zaražene trebaju se izolirati, ostati kod kuće i po mogućnosti koristiti zasebnu spavaću sobu i kupaonicu', izvjestili su istraživači.

Četrdeset posto članova kućanstava s potvrđenom infekcijom simptome je prijavilo u trenutku kad je bolest prvo otkrivena testiranjem, navodi CDC.

Istraživanje o ulozi djece u širenju COVID-19 nije bilo konačno, iako je to pitanje zaokupljalo mnoge između ljeta i jeseni kad se razmišljalo o ponovnom otvaranju škola usred pandemije.

U studiji iz lipnja, objavljenoj u časopisu Journal of the Pediatric Infectious Diseases Society, prijavljena su samo dva slučaja prijenosa s djeteta na dijete u 34 kućanstva iz Chicaga u kojima je bilo laboratorijski potvrđeno više infekcija s COVID-19. Prijavljena su i samo dva slučaja prijenosa s djeteta na odraslu osobu.

Međutim, istraživanja u Europi zabilježila su prijenos s djeteta na dijete u školama u Danskoj, Njemačkoj i Švedskoj, a u svakoj su se zemlji usljed širenja pandemije zatvaranja škola različito tretirala.

Četrnaest indeksnih pacijenata uključenih u analizu iz nove studije bila su djeca i tinejdžeri u dobi od 18 godina i mlađi, a prema podacima im je pripisano 20 od 102 slučaja prijenosa u kućanstvima.

Od indeksnih pacijenata, prijavljeno je 69 posto njih koji su dan ranije proveli više od četiri sata u istoj sobi s jednim ili više članova kućastva, a 40 posto njih to je činilo i nakon početka bolesti.

Osim toga, 40 posto indeksnih pacijenata prijavilo je da su spavali u istoj sobi s jednim ili više članova kućanstva prije početka bolesti, a 30 posto njih to je učinilo i nakon što su se pojavili simptomi.

'Ova otkrića sugeriraju da je prijenos unutar kućanstava visok, događa se brzo i može potjecati i od djece i od odraslih. Brzo usvajanje mjera suzbijanja bolesti, uključujući samoizolaciju kod kuće, odgovarajuću samokarantenu kontakata u kuanstvu i nošenje maske za sve članove kućastva u zajedničkim prostorijama, može smanjiti vjerojatnost prijenosa u kućanstvima', navode istraživači Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti.