OSJETLJIVA RAVNOTEŽA

[VIDEO] Čak i samo jedna čaša alkohola dnevno povećava šansu od pretilosti i metaboličkog sindroma

08.09.2020 u 15:24

Bionic
Reading

Znanstvenici su utvrdili da svakodnevno konzumiranje alkohola povećava šansu pretilosti i metaboličkog sindroma, pogotovo kod muškaraca

Metabolički sindrom je grupa stanja poput povišenog šećera u krvi, visokog krvnog tlaka i kolesterola, kao i povišene razine tjelesne masnoće koja povećava rizik srčanih bolesti, moždanog udara i dijabetesa tipa 2.

Konzumiranje jednog ili više alkoholnih pića dnevno povećava šansu pretilosti i metaboličkog sindroma. Muškarci koji piju do dva pića dnevno imaju 25 posto veću šansu pretilosti, dok taj rizik kod žena iznosi 22 posto.

Kad osobe konzumiraju više od dva alkoholna pića dnevno rizik pretilosti i metaboličkog sindroma povećava im se za više od 30 posto. Ovi podaci nedavno su predstavljeni su na Europskom i međunarodnom kongresu o pretilosti.

Isto istraživanje također ukazuje da konzumiranje samo pola tipičnog alkoholnog pića dnevno povećava šansu za pretilost i metabolički sindrom. U istraživanju koje je trajalo dvije godine sudjelovalo je gotovo 27 milijuna odraslih osoba.

Muškarci koji piju jednu čašu alkoholnog pića dnevno imaju deset posto veću šansu za metabolički sindrom, a taj rizik raste na čak 42 posto ako piju više od dvije čaše dnevno. Kod žena dvije čaše alkoholnog pića dnevno povećava šansu pretilosti na 22 posto, a metaboličkog sindroma na 18 posto.

Zaključak znanstvenika je da se rizik pretilosti i metaboličkog sindroma povećava s količinom popijenog alkohola.