KRAJ JEDNE ERE

Victoria's Secret pleše na rubu propasti: Nakon brojnih poslovnih problema sad su otkazali i planetarno poznatu reviju

22.11.2019 u 14:56

Bionic
Reading

Nakon više od dvadeset godina pompoznog predstavljanja novih kolekcija donjeg rublja, na čijim su se modnim pistama proslavila neka od najvećih manekenskih imena današnjice, brend Victoria Secret više neće održavati svoj modni spektakl

Iz brenda donjeg rublja Victoria's Secret stigla je potvrda o otkazivanju modne revije, koja je sve do sada, proteklih 23 godina bila održana u studenom i okupljala neke od najvećih svjetskih modnih imena.

Atraktivne djevojke u oskudnim kostimićima, grudnjacima i gaćicama napravljenih od seksi materijala, noseći pritom anđeoska krila na svojim ramenima, postale su svojevrstan zaštitni znak ovog američkog brenda.

Njihove revije bile su jedne od onih koje se nestrpljivo čekaju, emitirale se na većini kanala i prenosile u gotovo svim medijima.

'Mislimo da je važno unaprijediti marketing naše kompanije. Revija je godinama bila važan aspekt tog prostora i izgradnje našeg brenda. Osigurala nam je sjajne prodajne rezultate. Zato sada naporno radimo na tome da unaprijedimo cijeli brend i pokušavamo u to uklopiti sva sredstva koja su nam dostupna kako bismo bili što dostupniji kupcima', rekao je Stuart B. Burgdorferi, jedan od izvršnih direktora brenda.

Victoria's Secret Izvor: Profimedia / Autor: © CBS / Pacific coast news / Profimedia

Prvi puta još je u kolovozu ove godine vijesti o otkazivanju ispričala manekenka Shanina Shaik. Objasnila je kako ju je ta informacija jako rastužila.

'To je nešto na što nisam navikla jer svake godine u ovo vrijeme treniram kao anđelica. Ipak, sigurna sam da će se u budućnosti nešto promijeniti i da se radi na brendiranju i novim načinima da se izvede show jer je to najbolja revija na svijetu', rekla je tada. Shanina nije jedina koja će žaliti zbog otkazivanja.

Revije Victoria's Secreta proslavile su brojne modele. Od Heidi Klum, Naomi Campbell, Alessandre Ambrosio, Adriane Lime, pa do novih lica poput Winnie Harlov, Gigi i Belle Hadid ili Barbare Palvin, bile su takozvane Viktorijine anđelice.

Inače, sami brend već neko vrijeme doživljava kritike sa svih strana.

Prvi puta njihova je popularnost pala nakon što je Ed Razek, glavni direktor marketinga brenda, izjavio kako transeksualni modeli ne bi smjeli biti angažirani jer je modna revija brenda 'maštarija'. Brzo se ispričao, dao ostavku, a VS angažirao prvog transrodnog modela, 22- godišnju Brazilku Valentinu Sampaio.

Brend je na udaru i zbog promicanja izrazito mršavih ženskih tijela, u vremenima kada se mnoštvo trudi slaviti ljepotu različitih veličina i stvoriti pozitivan stav prema različitim tipovima ženskog tijela. Istovremeno, Victoria's Secret proizvodi rublje u ograničenim konfekcijskim veličinama.

Također, pokrenuta je i peticija koju potpisuje više od 100 svjetski poznatih modela, od kojih je mnogo radilo za poznati brend u prošlosti, a od brenda su tražile da otvoreno osude seksualno uznemiravanje i nasilje. U pismu su između ostalog navele da je brend dosad dobio brojne optužbe za seksualno napastovanje, navodno silovanje kao i seks trafficking mladih manekenki.

Uz sve to, bendu je naglo pala i prodaja. Predstavništvo brenda Victoria's Secret najavilo je da planira zatvoriti 53 dućana ove godine jer sve više žena kupuje kod malih brendova ili u trgovačkim lancima, što znači da će se brend 'fizički smanjiti' za 3 posto u metrima kvadratnim (prodajnog prostora).

Čuvenom brendu luksuznog ženskog donjeg rublja Victoria's Secret obilo se o glavu zanemarivanje trendova na tržištu gdje se sve više traže udobniji proizvodi. Kompanija L Brands u čijem je vlasništvu uz taj još i brend Bath & Body Works sredinom godine izvijestila je o padu prodaje Victoria's Secreta.