PROJEKT VINARIJE U KUTJEVU

Veliki uspjeh zagrebačkog studija 'Dva arhitekta': Osvojili prestižnu američku nagradu Architecture MasterPrize 2019

  • Autor: E. K.
  • Zadnja izmjena 19.09.2019 11:53
  • Objavljeno 19.09.2019 u 10:13
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov/PIXSELL

Arhitektonski studio 'Dva arhitekta' dobitnik je američke nagrade Architecture MasterPrize 2019 za Vinariju Galić u Kutjevu i to u kategoriji najboljih svjetskih ostvarenja arhitektonskog projektiranja u domeni industrijske arhitekture

Za navedeni projekt, studio 'Dva arhitekta' koji predvode Zoran Zidarić i Tomislav Ćurković ove je godine već osvojio najvišu državnu Nagradu 'Vladimir Nazor' te međunarodnu BIG SEE Architecture Award.

  • +10
  • +7

Dva arhitekta

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Vinarija u Kutjevu pojavljuje se kao razvoj prethodno projektirane vinarije u Radovancima. Objekt nastaje u samom centru Kutjeva te zbog prebacivanja iz potpuno prirodnog okruženja u jednu znatno urbaniju situaciju dolazi i do kompletnog zaokreta u arhitektonskom smislu.

  • +9
  • +6

Vinarija Galić u Kutjevu

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Damir Fabijanić

Jednostavno i jasno arhitektonsko oblikovanje inspirirano je tradicionalnim vinskim podrumima te autohtonim seoskim kućama.

'Zaokret od tradicije javlja se kod unutrašnjeg rasporeda vinarije. Bačve za pohranu vina tradicionalno se smještaju pod zemlju u vinske podrume. Takvo oblikovanje bilo je onemogućeno zbog prirodne konfiguracije terena, ali i zbog težnje za neposrednim kontaktom bačava i unutrašnjeg prostora s ulicom i prolaznicima. Stoga bačve smještamo u sjenu tamnog stakla i masivnih betonskih lukova koji vinariju otvaraju prema ulici. Takvim rasporedom, hrastove bačve unutar 'uličnog izloga', tvore tampon zonu između unutrašnjeg i vanjskog prostora', rekao je Zoran Zidarić.

Svečana dodjela nagrada održat će se 14. listopada u jedinstvenom ambijentu muzeja Guggenheim u Bilbau, Španjolska.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!