NEUGODNA MENOPAUZA

Valunzi mogu trajati i deset godina!

10.05.2011 u 13:40

Bionic
Reading

Valunzi mogu početi i prije menopauze te trajati još nekoliko godina nakon nje, otkrivaju znanstvenici koji tvrde da valunzi traju i po deset godina

Najnovije istraživanje ne donosi baš dobre vijesti za žene. Naime, valunzi koje su karakteristične za vrijeme menopauze, ali i nakon nje, mogu potrajati i više od deset godina. Dosad se smatralo da razdoblje valunga traje najdulje pet godina.


Valunge su vrlo neugodne pojave tijekom kojih ženu oblijeva znoj uslijed velike vrućine. Znanstvenici su sada otkrili da će žene kod kojih se valunzi počnu javljati prije menopauze ili tijekom rane faze menopauze, imati dulje razdoblje valunga, i to za nekoliko godina od onih kod kojih se jave kasnije tijekom menopauze.

'Valunzi su česta pojava, vrlo su neugodni i dosadni te počinju puno ranije nego što smo dosad mislili', istaknula je Ellen Freeman, voditeljica istraživanja. Ona je zajedno sa svojim timom pratila skupinu od 400 žena u njihovim 30-im i 40-im godinama života, a istraživanje je počelo 1995. godine.

Tijekom 13 godina znanstvenici su razgovarali s ispitanicama i pratili njihovo stanje organizma. Pokazalo se da valunzi počinju ranije nego što se mislilo te da traju puno dulje nego što se dosad smatralo. Na znanstvenicima je sada da osmisle rješenja za terapije kako bi se pomoglo ženama diljem svijeta koje prolaze kroz tu osjetljivu životnu fazu.