NOVA NADA

Vaginalni gel uspješno štiti žene od HIV-a!

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 11.09.2010 07:49
  • Objavljeno 21.07.2010 u 07:00
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Znanstvenici su proizveli novi, učinkoviti mikrobicidni vaginalni gel koji predstavlja veliku nadu za žene jer im omogućuje zaštitu od HIV-a čak i kada njihovi partneri ne žele koristiti kondome

Gel koji sadrži lijek protiv AIDS-a tenofovir ispitan je u Južnoafričkoj Republici. Kod 889 testiranih žena smanjio je nakon godinu dana korištenja broj infekcija za 50 posto, a nakon dvije i pol godine za 39 posto.

Ako ovi rezultati budu potvrđeni, bit će to prvi mikrobicidni gel koji se pokazao uistinu učinkovitim. On bi mogao postati važnim saveznikom žena čiji partneri odbijaju koristiti kondome. Mnoge žene prisiljene su na spolne odnose bez odgovarajuće zaštite, a budući da su biološki osjetljivije na zaraze HIV-om, gel je najbolje rješenje.

U borbi protiv HIV-a neophodne su nove metode, osobito u podsaharskoj Africi gdje je broj oboljelih najveći u svijetu, a među zaraženima je čak 60 posto žena.

Agencije Ujedinjenih naroda izrazile su zadovoljstvo rezultatima i najavile konzultacije s afričkim vlastima u kojima bi se trebali dogovoriti daljnji koraci.

Rezultati trogodišnje studije koju je u Južnoafričkoj Republici vodio Centre for the Aids Programme of Research predstavljeni su na Međunarodnoj konferenciji o AIDS-u u Beču, a u ponedjeljak su objavljeni u časopisu Science

Studija je pokazala da je gel siguran i prihvatljiv za žene u dobi između 18 i 40 godina kada se koristi jednom u 12 sati prije spolnog odnosa te jednom u 12 sati nakon njega.

Jedan od voditelja istraživanja dr. Salim Abdool Karim objasnio je novinarima da su testirane žene u Durbanu i zabačenim selima JAR-a uglavnom koristile gel u skladu s uputama liječnika. Osim njega dobile su i kondome te savjete o spolnim bolestima, a na HIV su testirane jednom mjesečno.

Nakon 30 mjeseci 98 žena je zaraženo HIV-om – 38 u skupini koja je dobila gel te 60 u skupini koja je dobila placebo.

'Tenofovir je smanjio broj zaraza za 39 posto', rekao je dr. Karim. 'U prvih godinu dana smanjio ih je za 50 posto, međutim njegova je učinkovitost nakon toga pala. Vjerojatnost zaraze bila je mnogo manja kod onih žena koje su ga sustavno koristile', dodao je i izrazio uvjerenje da će lijek biti vrlo jeftin.

Kod žena koje su primjenjivale gel zabilježeno je i značajno smanjenje broja zaraza genitalnim herpesom koji povećava opasnost infekcije HIV-om.

Agencija Ujedinjenih naroda UNAids ističe da se mikrobicidi, čiju bi primjenu mogle kontrolirati žene, istražuju već 20 godina. 'Ženama smo dali novu nadu', izjavio je mr. Michel Sidibe, izvršni direktor UNAidsa. 'Prvi put vidimo rezultate u prevenciji HIV-a koja bi bila pod kontrolom žena.'

Kuga 20. stoljeća

Retrovirus HIV uzročnik je bolesti koja je poznata kao sindrom stečene imunodeficijencije (AIDS odnosno SIDA). Napada leukocite, limfocite i T-stanice i smanjuje njihov broj, čime teško narušava imunološki sustav te se organizam ne uspijeva boriti protiv drugih mikroorganizama. Najčešće se prenosi spolnim odnosom, korištenjem zaražene igle, transfuzijom te u trudnoći preko posteljice s majke na dijete. Oboljele osobe uglavnom umiru od raznih infekcija pluća, karcinoma i drugih bolesti. Prvi je put otkriven 1981. godine kod petorice mladih homoseksualaca iz Los Angelesa

Prema UNAidsovom izvješću 2009. godine u svijetu je bilo oko 34 milijuna zaraženih HIV-om, od čega 2,1 milijun djece. 2007. godine u subsaharskoj je Africi bilo oko 22,5 milijuna oboljelih, u Južnoj i Jugoistočnoj Aziji četiri milijuna, istočnoj Europi i centralnoj Aziji 1,6 milijuna, u Sjevernoj Americi 1,3 milijuna, Južnoj Americi 1,3 milijuna, istočnoj Aziji 800.000, a u zapadnoj Europi 760.000. U 2008. godini oko dva milijuna ljudi je umrlo od AIDS-a.

Hrvatska je zemlja niskog rizika

Od 1985. godine, kada su zabilježeni prvi slučajevi zaraze HIV-om u Hrvatskoj, do kraja 2009. godine prema Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo registrirane su ukupno 792 osobe kojima je dijagnosticirana infekcija HIV-om, od kojih je 301 razvila AIDS. U istom razdoblju 164 oboljela su umrla.

U Hrvatskoj se od 2000. prosječno godišnje registrira 15 oboljelih od AIDS-a, što nas uvrštava u zemlje s niskom razinom učestalosti te bolesti. Sličan trend nastavljen je i u 2009. godini sa 11 novih registriranih slučajeva.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi