štede novac

Uz ova jednostavna pravila omiljeni komadi u ormaru izgledat će kao da ste ih tek kupili

15.12.2021 u 06:33

Bionic
Reading

Kako bi odjevni komadi poput kožne jakne, bikinija ili traperica dugo izgledali kao kad smo ih tek nabavili, postoji nekoliko jednostavnih pravila u misiji njihova očuvanja

S odjevnim komadima koji bi dugo trebali ostati lijepi potrebno je pažljivo postupati, a ovo su neke od čestih grešaka koje radimo i pritom ih nesvjesno uništavamo.

Presavijanje odjevnih komada od kože

Ako želite izbjeći ružne nabore na omiljenoj kožnoj jakni ili hlačama, definitivno ih ne biste trebali presavijati. Umjesto navedenog, poslužite se vješalicama za jakne ili hlače te ih na taj način pospremite u ormar.

  • +28
Kožne hlače u stajlinzima street style zvijezdi Izvor: Profimedia / Autor: - / SHUTTERSTOCK EDITORIAL / A. ASTES / ALAMY / ALAMY / PROFIMEDIA

Ne upotrebljavate vodootporni sprej

Pitate se zašto vaše kožne cipele izgledaju kao da ih godinama nosite nakon samo jedne sezone? Uglavnom je to zbog nedostatka njege. Pogotovo u hladnijim mjesecima u godini, čizme i tenisice potrebno je njegovati hidroizolacijskim sprejevima i sličnim proizvodima koji ne samo da će vašu omiljenu kožnu obuću zaštititi od vlage, već i od prljavštine i ogrebotina.

  • +17
Najbolje cipele uz haljine Izvor: Društvene mreže / Autor: Promo fotografije

Odjevne komade prečesto odnosite u kemijsku čistionicu

Ako na etiketi vaših omiljenih odjevnih komada nije naznačeno isključivo tretiranje materijala kemikalijama, ne postoji razlog da ih pažljivo ne operete kod kuće. Osim što ćete na ovaj način uštedjeti novac, odjevnim komadima od osjetljivih tkanina poput svile i kašmira produljit ćete životni vijek jer kemikalije korištene pri profesionalnom čišćenju odjeće s vremenom mogu oštetiti njezina vlakna.

Ne zatvarate patentne zatvarače na odjeći prije pranja

Kukice patentnog zatvarača tijekom pranja u perilici mogu se uloviti za druge odjevne predmete i na taj ih način oštetiti, a ovo se osobito odnosi na komade od svile ili čipke, stoga ih uvijek zatvorite prije ubacivanja u perilicu.

Torbice držite obješene u ormaru

Ako ih nećete koristiti dulje vrijeme, torbice biste u pravilu trebale držati u 'udobnom' položaju, primjerice odložene u plastičnoj vrećici u ormaru. Svatko tko svoje torbe drži obješene o kvaku ormarića ili na vješalici s vremenom, uz prašinu, suočit će se s ogrebotinama koje mogu rezultirati istezanjem njihovih ručki.

  • +14
Hobo torbe Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo fotografije

Prečesto nosite svoj omiljeni grudnjak

Znamo da kad jednom pronađete savršeni grudnjak, poželjeli biste ga nositi svaki dan. Međutim ova praksa dugoročno utječe na njegov oblik, a ovo se posebno odnosi na modele s dodatkom žice.

Koristite plastične ili žičane vješalice

Prema riječima modnih stručnjaka, drveni ili baršunasti modeli vješalica puno su bolja opcija jer uzrokuju manja udubljenja na odjeći. Isto tako provjerite jesu li vješalice koje imate odgovarajuće veličine. Premale vješalice primjerice mogu uništiti oblik ramena na odjevnim komadima.

Bikinije i kupaće kostime perete u perilici rublja

Kupaći kostimi i bikiniji pranjem u perilici rublja brže će se istrošiti, stoga se uvijek preporučuje njihovo ručno pranje uz malu dozu deterdženta. Osim toga, snažno cijeđenje bikinija i kupaćih kostima nakon pranja kako bi se brže osušili također ih može oštetiti na način da izgube oblik i elastičnost. Za brže sušenje bikinija i kupaćih kostima poslužite se ručnikom koji će upiti vlagu, a zatim ih položite na sušilo kako bi se u potpunosti osušili.

Znojne komade za vježbanje bacate ravno u košaru za rublje

Ova praksa nikako nije dobra jer, u najgorem slučaju, vaši sportski grudnjaci ili tajice nakon napornog treninga mogu postati pljesnivi ako se operu za nekoliko dana, stoga je znojnu odjeću nakon treninga potrebno osušiti prije nego što ju stavite u košaru s ostatkom prljavog rublja.