PONUDA IZ DUĆANA

Uredite blagdanski stol za pamćenje

17.01.2013 u 10:42

Bionic
Reading

Čarobni mirisi šire se iz kuhinje i stižu dragi gosti na blagdanski ručak. Uz ukusnu hranu, potrebno je dekorirati i lijep blagdanski stol pa pročitajte nekoliko ideja o tome što možete kupiti u našim trgovinama za tu priliku

Na početku je najbolje odrediti boju koja će dominirati vašim blagdanskim stolom, a ona će biti komplementarna i odgovarajuća božićnoj jelki i ostalim ukrasima u stanu. Možete birati između klasičnih božićnih boja poput crvene ili tamnije boje vina začinjene srebrnom ili zlatnom, a ako radije birate drugačije od drugih, probajte boju šljive ili žalfije.

Imate li servis za jelo, blagdani su idealni da ga iskoristite. Nemate li dovoljno pribora za sve goste, uvijek se možete poigrati raznim uzorcima i stilovima, a cijelu priču povezati određenom bojom i pažljivim rasporedom.

Također pripazite da su tanjuri otprilike istih oblika ili veličina jer uz različite boje i uzorke, ovo prvo bilo bi previše. Eleganciju ćete postići i običnim staklenim čašama na stalku koje se mogu povoljno naći u setovima po dva, tri ili šest komada. Vrlo elegantne čaše koje podsjećaju na kalež nudi novotvoreni dućan Miris prirode po cijeni od 39 kuna za komad.

Kada slažete tanjure, neka budu odmaknuti oko 2,5 cm od ruba stola. U slučaju da ste zaboravili, nož se stavlja s desne strane oštricom okrenutom prema tanjuru. Desno od noža stavlja se jušna žlica, a vilica ide s lijeve strane. Čaša za vodu postavlja se malo iznad noža, a do nje ide čaša za vino.

Na sredinu stola stavlja se adventski vijenac ili neka druga vrsta dekoracije. Imate li jednostavnije tanjure i čaše, ovo je idealni dio da svom blagdanskom stolu date malo glamura i bojama sve povežete s ostatkom prostora.

Jedna od ideja jest da u staklenu posudu ubacite razno voće poput kumkvata, cijelih oraha, limuna i naranči. Možete složiti i buket od umjetnog cvijeća koje, primjerice, u nekoliko boja i oblika nudi Home Sweet Home po cijeni od desetak kuna za komad.

Također vam preostaje da u lijepu nisku zdjelu složite nekoliko borovih grančica i male svjećice. Ovo naizgled djeluje jednostavno, ali kada se upale svijeće i složi cijeli stol, vrlo je svečano i elegantno. Volite li jednostavniji izgled blagdanskog stola, malo božićne čarolije dobit ćete uz nadstolnjak iz dućana Zara Home po kojem su ispisane božićne čestitke u crvenoj boji, a cijena mu je 279 kuna.

Ako ćete imati svijećnjake, rasporedite ih ovisno o obliku stola, broju gostiju i koliko praznog prostora imate. Primjer modernih svečanih svijećnjaka za prekrasni blagdanski stol ima trgovina Modus. Svijećnjaci su u zlatnoj boji te koštaju oko 400 kuna po komadu. Uz ovakve svijećnjake mogu vam poslužiti i zlatni prstenovi za salvete. U trgovini Amelie set of četiri komada košta oko 50 kuna.

I na kraju, mali detalji poput vrpci oko salveta ili stolica, porculanskih anđela, svjetlucave prašine i sličnih ukrasa učinit će blagdanski stol prekrasnim te oduševiti drage goste.