TOP 10

Upoznajte najmanje zemlje na svijetu

11.05.2012 u 09:34

Bionic
Reading

Nije sve u veličini. Neke od najmanjih zemalja često su među najpoželjnijim turističkim odredištima, a neke od njih imaju i najviši prihod po stanovniku na svijetu

Ipak, među najmanjim zemljama svijeta postoje i one koje su vrlo siromašne, ali i mjesta za koja su čuli samo najvjerniji poznavatelji atlasa i skupljači poštanskih maraka. Često su i otoci, ali sve koji su ih posjetili ostavljaju bez daha.

Monako, 1,95 četvornih kilometara

Kneževina Monako osnovana je 1297. godine

Tragate li za otmjenošću, došli ste u pravu kneževinu. Monako je osnovan davne 1297. kada je François Grimaldi od talijanskih suparnika oduzeo utvrdu koja još uvijek dominira krajolikom. Samostalna država od 195 hektara smještena na uskom obalnom pojasu utočište je bogatih i slavnih. U lokalnoj katedrali pokopana je glumica Grace Kelly koja je udajom za princa Rainiera postala princeza od Monaka. Obilazak pješice olakšavaju javni liftovi i uspinjače koji svladavaju strme uzvisine.

Grenada, 344 četvorna kilometra

Ovaj ovalni komad kopna, poznat i kao otok začina jer, među ostalim, proizvodi ogromne količine muškatnog oraščića, ima neke od najspektakularnijih karipskih prirodnih prizora. Iz obalne ravnice izdižu se vulkankse litice i raskošne prašume poput one zaštićene u nacionalnom parku Grand Etang. U tom je parku i vodom ispunjeni krater za koji legenda kaže da nema dna. Spektakularne staze vode do slapova Concord Falls, a nezaobilazan je i nacionalni park Levera.
San Marino, 61 četvorni kilometar

Zbog nadmorske visine na kojoj se nalazi San Marino pogled na ovu enklavu u središnjoj Italiji činit će vam se kao da iz aviona gledate na vrhove snijegom prekrivenih Apenina. Grad koji je 301. godine osnovao klesar imenom Marino za sebe tvrdi da je najstarija republika na svijetu. Posjet državi zaleđenoj u srednjem vijeku nije potpun bez obilaska tri impozantne tvrđave u kamenim liticama od kojih najstarija Rocca Guaita datira iz 10. stoljeća. Također posjetite i jezoviti muzej mučenja koji koristi dijagrame kako bi objasnio metode koje su se koristile.


Prirodno bogatstvo Malte
Malta, 316 četvornih kilometara

Na ovom otoku nikada nećete reći da se nema što raditi, jer se tijekom cijele godine, a posebno ljeti, na Malti održava velik broj festivala. Među najpoznatijima su festival mediteranske hrane, festival vatrometa i jazz festival. Željnima istraživanja na raspolaganju su i malteški otoci, posebno oni nenaseljeni, te unutrašnjost najvećeg otoka s ostacima drevnih stanovnika.

Maršalovi otoci, 181 četvorni kilometar

Majke i feministice čeka posebna dobrodošlica kada posjete ovaj lanac od 60 koraljnih atola u Tihom oceanu. Vjerojatno stoga što je većina od 52.000 stanovnika zadržala matrijarhalnu tradiciju drevnih stanovnika i od mlade dobi uče biti pristojni prema ženama i poštovati ih. Otočje je poznato po sočnim kokosima i jedno je od najboljih svjetskih odredišta za ronioce jer njegovo podmorje uz beskrajne hridi krije i olupine mnogih brodova iz Drugog svjetskog rata. Atol Wotje smatra se najljepšim na svijetu.

Sveti Kristofor i Nevis, 261 četvorni kilometar

Ova država često se uspoređuje s tropskim rajem, možda i zbog toga što je ključni vladin cilj zaštita i očuvanje okoliša. Zakoni brane građevine veće od najviše palme, a plaže su i dalje netaknute. Državu čine dva otoka, veći Sveti Kristofor prekriva gusta prašuma, dok unutrašnjošću dominira planinski lanac s vrhom Liamuiga i neaktivnim vulkanom. Na otocima je i nekoliko rijeka s čistom, pitkom vodom.

Maldivi, 298 četvornih kilometara

Kao i kod većine udaljenih otoka, jedna od najboljih stvari kod Maldiva je to što su u središtu oceana. Posebno su poznati zalasci sunca na nekom od 200 nenaseljenih otoka, od ukupno dvije tisuće koliko ih broji ovaj otočni lanac. Uz prizore i razdragane delfine koje nećete naći ni u jednom vodenom parku popularni su i izleti u noćni ribolov tijekom kojega će i najveći neznalica uspjeti izvući punu udicu. Tijekom dana možete birati između kupanja, sunčanja i ronjenja u kojem ćete plivati za egzotičnim ribama uz koridore koralja.


Lihtenštajn može mnogo toga ponuditi putniku otvorenih pogleda
Lihtenštajn, 160 četvornih kilometara

Unatoč vicevima koji se o ovoj zemlji pričaju u obližnjoj Švicarskoj i Austriji Lihtenštajn može mnogo toga ponuditi putniku otvorenih pogleda. U njegovih 160 kvadratnih kilometara nalaze se vrhunske skijaške staze čije je središte u zaseoku Malbun koji je 'proizveo' 11 olimpijskih medalja u alpskim disciplinama. Biciklom se može prijeći 90 kilometara staza u dolini Rajne i oko planine Eschnerberg.

Tuvalu, 26 četvornih kilometara

Devet atola i otoka pod zajedničkim nazivom Tuvalu čine jednu od najizoliranijih neovisnih nacija na zemlji koja se smjestila u netaknutoj idili Tihog oceana. Zbog visokih troškova prijevoza Tuvalu je još uvijek rijetko posjećen, no ima prekrasna mjesta za ronjenje uz koraljne grebene, nenastanjene plaže i rajskoj vrijeme osim tijekom sezone uragana. U tom idiličnom okruženju ples i pjesma i dalje su najdraža zabava.

Nauru, 21 četvorni kilometar

Glavna svrha putovanja u ovu najmanju otočnu republiku na svijetu danas je, nažalost, obrazovanje. Iako su ga europski doseljenici zbog bujne vegetacije i gostoljubivih mještana nazvali Ugodan otok Nauru je postao izvanredan primjer lošeg upravljanja resursima. U samo 50 godina konzorcij britanskih i australskih rudarskih tvrtki uništio je 80 posto. Boraveći u pustoši koja je to postala zbog vrijednih fosfata može se naučiti šokantna lekcija kako ljudska pohlepa može devastirati ekosustav.