Zaštita u svakoj situaciji

Upoznajte ljepote trail trčanja ili trčanja po planinskim masivima

13.07.2017 u 15:19

Bionic
Reading

Trčanje je u sve većem porastu, a unutar raznih "vrsta" trčanja, osim popularnog cestovnog (5 km, 10 km, polumaraton i maraton 42 km) i brdskog trčanja po uređenijim brdskim stazama, u svijetu i kod nas postaje sve popularniji zahtjevan TRAILRUNNING ili trail trčanje

TRAIL se trči po brdima i planinama, po znatno težim uređenim i neuređenim stazama i s velikom visinskom razlikom u penjanju i spuštanju za vrijeme utrke. On je svojevrstan imperativ kod trkača, disciplina koja iziskuje veliku kondiciju i spremu s obzirom na iznimnu zahtjevnost staza. Naime u TRAILU su često prisutne staze koje idu preko samih vrhova, stijena, ponekad i preko rijeka, a nagibi trase su na nekim dijelovima toliko strmi da se jedva i hoda uzbrdo ili nizbrdo. No traileri su i svojevrsni štovatelji prirode jer su krajobrazi tih predjela  neopisivi doživljaj, svojevrsna snaga i motivacija za pripremu i uspjeh.

„Radi tih teških terena i savladavanja velike visinske razlike u utrci, za trail utrke se može reći da su teže od cestovnih utrka i zahtjevnije po načinu trčanja jer se trči po neravnom terenu, po kamenitim planinskim stazama ili makadamima, uz visinske tu su i veće temperaturne razlike, a neke duže utrke imaju start i po noći, pa je premda uz čeone svjetiljke teže trčati šumom noću nego danju.“, opisao je Darko Rogina, reprezentativac u Trailu i sudionik nedavno održanog svjetskog trail prvenstva u Italiji u Badia Prataglii (Toscana)".

Za što bolji uspjeh, kvalitetna priprema i oprema igraju također veliku ulogu u što lakšem osvajanju staze, pa je svoju utrku na u Cortinu d'Ampezzo Darko počeo uz  lagani doručak nakon kojeg je sljedila priprema opreme za utrku: trail prsluk s bočicama za izotonik, 6 energetskih gelova, šumeće tablete s elektrolitima, obavezna vodonepropusna jakna, astro folija. S obzirom da se radi o aktivnosti na kojoj su trkači vrlo izloženi sunčevim zrakama čije je zračenje na tim visinama čak duplo veće,  neizostavno je  kvalitetno se zaštititi od sunca. Trkači ponekad imaju problem upravo sa (nespecijaliziranim) sredstvima za zaštitu, koja se skupa sa znojem slijevaju u oči I tako izazivaju pečenje. „Ovaj put sam upotrijebio Olivalov SunStick s faktorom 50 za lice i ruke koji je ispunio sva najavljena očekivanja. Osim što me dobro zaštitio od sunca, prvi puta me nisu pekle oči, kao što se zna desiti kod nekih krema kada s litrama znoja koje brišem s lica ulazi u oči.“,  Darkova su iskustva.

Ako i niste spremni za vrhunske rezultate, sudjelovanje u trail utrkama poseban je užitak s obzirom na opkruženje, a posebna  motivacija su navijači koji bodre sve trkače,  dok i posljednji ne prođe ciljem, a to traje satima, nekada i cijeli dan poslije pobjednika. Svaki trķač ili trkačica dobiju gromoglasnu podršku gledatelja ili prijatelja koji ih čekaju. Svakome tko istrči 50, 100 ili 170 km po takvom ili sličnom terenu mora se iskreno zaljeskati jer ovdje su svi heroji, prenio nam je atmosferu sa staze u Cortini d'Ampezzo, Darko Rogina, koji je ove godine na Cortina Trailu, u utrci na 48 km i 2650 m+-, od 1048 trkača u muškoj konkurenciji, stigao 61. na cilj!