LIJEPE I PAMETNE

Upoznajte ekološki osviještene manekenke

  • Autor: Maka
  • Zadnja izmjena 09.11.2009 09:12
  • Objavljeno 09.11.2009 u 08:20
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Danas je mnogima imperativ izgledati lijepo i njegovano, no kako se do takvog izgleda dolazi, manje je važno. Tako većina ne brine o stvarima kao što su zaštita okoliša i korištenje kozmetike koja se ne testira na životinjama ili nema životinjskih sastojaka

Ipak, postoje manekenke koje su vrhunske u svom poslu, lijepe, njegovane, a ipak imaju vremena i želje za očuvanje okoliša. Na koncu – što će nam silna ljepota ako se gušimo u vlastitom smeću? Tko zna, možda te upravo one potaknu na bolje i svjesnije ekološko ponašanje.

GISELE BÜNDCHEN

Carlotta Moye

Carlotta Moye

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Miranda Kerr

Napravila je fotografiju u kojoj je obučena u vodenu haljinu. Ovako je željela potaknuti na čuvanje vode i njezino racionalnije korištenje. Također je govorila i o uništavanju amazonske prašume (pretjeranoj sječi) te zagađenim rijekama koje utječu u Amazonu. Osmislila je i pokrenula vlastiti zeleni blog (http://giselebundchenblog.blogspot.com/). Izdala je i liniju natikača Ipanema kojom financira pošumljavanje. Cilj je je potaknuti pošumljavanje obala rijeka i potoka jer smatra da se ovim štiti sama voda.

MIRANDA KERR

Australski supermodel i jedan od zaštitnih znakova linije donjeg rublja Victoria's Secret, Miranda Kerr slikala se gola zavezana za drvo za naslovnicu časopisa Rolling Stone. Ističe da je ovo prvenstveno napravila kako bi ukazala na tešku situaciju koala. Zbog uništavanja šuma nestaju i koale, a u Australiji postoji zaklada No Tree No Me koja se bori za zaštitu prirodnih staništa ove prelijepe životinje.

'Iskreno i duboko osjećam da moram nešto učiniti za zaštitu našeg okoliša jer tako zapravo štitimo sami sebe, to je tako jednostavno', rekla je lijepa Miranda.

Carlotta Moye

Carlotta Moye

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Lily Cole
LILY COLE

Lily Cole, britanski model, postala je zaštitno lice kompanije De Beers koja prodaje dijamante. Međutim, kad je saznala da se zbog rudnika istih tih dijamanata starosjedioce tjera i raseljava s njihovih stoljetnih posjeda u Bocvani, odbila je raditi za njih! Osim toga, djevojka se udružila s nizom ekoloških udruga koje se bore protiv rudnika dijamanata, zlata i sličnih jer se pokazalo da zbog ovakvih nalazišta diljem svijeta na silu raseljavaju starosjedilačko stanovništvo te se zbog miniranja otpušta mnogo otrova u okoliš. Radi se na tome na kompanija De Beers pozove starosjedioce da se vrate na svoja vjekovna ognjišta.

CINDY CRAWFORD

Sada već bivša manekenka Cindy i dalje je lijepa i aktivna. Objavila je da odbacuje kupovinu flaširane vode te pije onu iz slavine. Potiče na manje korištenje plastične ambalaže te piše blog u kojem izvještava o svakodnevnim promjenama koje je napravila, a koje štite okoliš – primjerice ne ostavlja uređaje na stand-by poziciji, koristi maramice od recikliranog materijala, kupuje namirnice uzgojene lokalno, odbija korištenje plastičnih vrećica i slično.

HEIDI KLUM

Carlotta Moye

Carlotta Moye

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Josie Maran

Ova manekenka, a ujedno i majka kaže da želi iskoristiti modu kao sredstvo socijalne promjene. Tako vodi Project Runway u okviru kojeg se dizajnere potiče na korištenje recikliranih materijala u izradi odjeće. Također, odjeću svoje djece daje humanitarnoj organizaciji Babby Buggy koja je distribuira djeci koja ne mogu sama kupiti odjeću.

JOSIE MARAN

Pokrenula je vlastitu liniju kozmetike Josie Maran Cosmetics u kojoj nema štetnih sastojaka kao što su, primjerice, parabeni te nije testirana na životinjama, a čak je i pakiranje napravljeno od recikliranog materijala. U jednom je časopisu prozvana zelenom kraljicom glamura, a u časopisu Elle proglašena je zelenom zvijezdom 2009. godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi