UPOMOĆ, RASTEM!

Upoznaj sve faze muškog puberteta

21.09.2010 u 11:10

Bionic
Reading

Ako ti se čini da si u pubertet ušao sa 12 godina, istina je da se hormoni počinju pripremati za ovu veliku promjenu još znatno ranije. Upoznaj sve faze muškog puberteta

1.FAZA

Prva faza započinje oko devete godine i traje sve do 12. godine života. Primjećuje se pojačani fizički rast, a hormoni također ubacuju 'u brzinu' i pripremaju se za 'veliki prasak' zvan pubertet koji slijedi nakon ovoga.

2.FAZA

Službeni početak puberteta smatra se između 12. i 15. godine života, iako on može započeti ranije, a nešto rjeđe i kasnije. Osim što ćeš i dalje rasti, primijetit ćeš da ti se razvijaju mišići te masno tkivo. Također, primijetit ćeš da ti se mijenja i tkivo oko grudi. Naime, same bradavice postat će tamnije i veće. Nekim dečkima razvija se i masno tkivo oko grudi, pa se čini kao da grudi bujaju kao kod djevojaka. Ova je pojava poznata kao ginekomastija i dobra je vijest da se kod većine ovo tkivo povuče nakon što pubertet počne jenjavati. Uz ovo, počinju rasti dlačice oko korijena penisa te se mošnje povećavaju, dok penis u ovoj fazi još uvijek ostaje nepromijenjen.

3.FAZA

Treća faza je otprilike od 13. do 16. godine života. Karakterizira je razvoj penisa, koji najviše raste u dužinu. Također, dlačica ima sve više i sve su bujnije te se šire i na torzo te ostale dijelove tijela. Šire ti se ramena, lice dobiva zreliji izraz, rastu dlačice i na licu, pa je vrijeme za prvo od mnogih brijanja. Glas se počinje mijenjati, odnosno mutiraš. U ovoj su fazi česti i vlažni snovi, odnosno nekontrolirano izbacivanje sjemena za vrijeme sna. Također, osjećaš strast i privlačnost prema suprotnom spolu, pa često maštaš o djevojkama i počinješ masturbirati.

4.FAZA

Od 15. do 17. godine života penis se ponovno razvija, ali sada raste u širinu. I dalje ćeš vidjeti promjene na mošnjama, odnosno rast će i mijenjati boju, postati tamnija. I dalje ćeš primijetiti pojačan rast dlaka na mjestima na kojima su do sada bile malene – ispod ruku, na licu te oko anusa. Koža će ti postati masnija i sklonija aknama. Glas ti je sve dublji.

5.FAZA

Ovo je posljednja faza puberteta, a traje do 18. ili 19. godine. Sada već djeluješ formirano i imaš izgled muškarca, mada neki nastavljaju rasti i u svojim dvadesetima. Spolni organ izgleda kao u odraslog muškarca, a dlake po tijelu su također dobile svoj konačan izgled. I glas je dublji, mutiranje je završilo. Ako si dosad mogao izbjegavati redovito brijanje, odsad ćeš se sigurno morati brijati mnogo češće.