NAGLASITE DETALJE

Unesite sklad u prostor

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Ugodan ambijent interijera sa skladno složenim elementima namještaja, bojama te podnim i zidnim oblogama, rezultat je uravnoteženih odnosa koji uvelike utječu na doživljaj prostora. Jednostavnim zahvatima unijet ćete sklad u svoj dom te uživati u harmoniji

Neuravnotežen odnos među elementima u prostoru dovodi do osjećaja neugode čak i kada nismo svjesni onoga što je uzrokuje. Uvođenje reda i sklada u prostor može se napraviti na različite načine, a pozitivni rezultati će se očitovati na vizualan, ali i psihološki način.

interijerNET.hr

interijerNET.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Harmoničan interijer bit će onaj koji ima stilski usklađen namještaj

Posebnu pažnju potrebno je posvetiti onim prostorijama u kojima najviše boravite, odmarate se ili učite, poput dnevnih boravaka, spavaćih, dječjih ili radnih soba. Skladno uređeni prostori pomoći će boljem opuštanju te bržem učenju i koncentriranju. Zbog tih, ali i mnogih drugih razloga, uređenje doma je posebno izazovan, ali i zahtjevan zadatak, koji u konačnici mora ispuniti potrebe svih ukućana, bez obzira na njihovu dob, spol ili zanimanje.

Uvođenje sklada u prostor jednostavno se postiže bojama. Ukoliko u interijeru imate stilski ili dizajnerski neusklađene elemente koji stvaraju kaotične ugođaje, povežite ih bojom koja će dominirati prostorom te tako u drugi plan staviti njihove različitosti. Efekte pojačajte detaljima i dekorativnim tkaninama u istoj ili sličnoj boji te tako temu odabrane boje provucite kroz cijeli prostor.

Simetričnim postavljanjem elemenata stvorit ćete smirenost i pravilan ritam. Simetrijom se možete poigrati u bilo kojoj prostoriji stana, pa čak i u formiranju pojedinih elemenata namještaja. Simetrija je omiljena mnogima koji uživaju u pravilnosti i redu, pa se stoga preporučuje kao prostorna koncepcija i onima koji ih žele uvesti u prostor.     

Savršen sklad postiže se odmjerenim kombiniranjem materijala koji mogu naglasiti, ali i smiriti prostorne ugođaje. Ukoliko odaberete materijal s naglašenom bojom, strukturom ili teksturom, primijenite ga na način koji ga postavlja u prvi plan kroz različite elemente, pod, vrata, police... Na taj se način formiraju uravnotežene plohe u prostoru koje možete dodatno naglasiti bojom zidova.

interijerNET.hr

interijerNET.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Simetričnim postavljanjem elemenata stvorit ćete smirenost i pravilan ritam

Sklad ćete istaknuti dekorativnim detaljima koji se mogu pojavljivati samostalno ili kao aplikacije na namještaju. Isti, ali u različitim veličinama, te različiti, ali u istim bojama, bit će dovoljni za uspostavljanje jasnih odnosa u prostoru u kojem dominiraju. Ukoliko odaberete dekoraciju kao osnovni element uspostavljanja sklada, potrudite se da ostali elementi svojim oblicima i bojama budu smireni i nenametljivi.

Grupiranje elemenata ili predmeta stvara skladne odnose u prostoru. Kaos često čine nepravilno posložene knjige, ukrasni predmeti, slike na zidovima... Jasnim formiranjem zona u kojima se smještaju točno određeni predmeti, poput biblioteka, galerijskih zidova sa slikama i vrtova sa sobnim biljem, unosite jasnoću, red i preglednost koji rezultiraju prostornim skladom.

Harmoničan interijer bit će onaj koji ima stilski usklađen namještaj, a ugođaj će pojačati primjena istih ili sličnih boja. Stilska povezanost namještaja, zavjesa, zastora, dekorativnih tkanina i ukrasnih predmeta stvara jasnu sliku o prostoru i ugođaju koji se želi postići. Skladni odnosi se mogu kreirati unutar svih stilova, pa konačna odluka ovisi o ukusu pojedinca.       

Težnja skladnim prostornim odnosima odražava i težnju za skladnim životom. Ukoliko ga želite postići, započnite s interijerom vlastitog doma u kojem završavate i započinjete svaki novi dan...

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mag. ing. arh. Monike Galović Dumendžić i mag. ing. arh. Izabele Galović Ninić, koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi