SLAVNA NOVINARKA

Umrla je Anna Piaggi, žena koju je moda obožavala

Anna Piaggi

Anna Piaggi

Izvor: Sipa Press / Autor: SIPA press

U Milanu je u 81. godini umrla legendarna novinarka koja je svijet mode zadužila tekstovima i vlastitom garderobom čiju je muzejsku vrijednost potvrdio Victoria&Albert Museum

Svijet je izgubio Annu Piaggi, talijansku modnu ikonu i jednu od najjačih modnih novinarki svijeta. Preminula je prekjučer u 81. godini u svome Milanu, i za njom sigurno neće zaplakati samo Karl Lagerfeld koji je u mladosti Anni skicirao ono što će taj dan odjenuti.

Modu je obožavala i više od njega – stvorila je pravi muzej od vlastite garderobe koju je nadograđivala kao savršen prikaz modnog dizajna 20. stoljeća. Nikada nije izašla bez šeširića, najčešće Stephena Jonesa, kojemu je bila muza. Prepoznala je dakako i artizam Phillipa Traceyja kojeg joj je 'oteo' cijeli britanski dvor i svita uz njega.

Visoko obrazovana, Anna je godinama pisala za Vogue, i to s idejom kako unaprijediti govor o modi, ići ukorak s vremenom novih medija. Na svojoj je maloj ružičastoj 'olivettici' kuckala tekstove više od 40 godina. Njezina knjiga 'Fashion Algebra' još je Biblija za modne učenike. Jasno da su se za njezinu zbirku mode zanimali muzeji, pa je Victoria&Albert Museum u Londonu 2006. izložio garderobu koju je Anna nosila u životu: 2.865 haljina i 265 pari cipela, od kojih je mnoge za nju dizajnirao Manolo Blahnik, njezin obožavatelj.

Nikad nije odjenula dvaput isto, jer to i nije bilo moguće u mnoštvu modela koji su bujali svakim danom. Nije to išlo na živce njezinu suprugu, fotografu Alfi Castaldiju, za kojeg se udala u New Yorku 1962. Dugo je tugovala nakon njegove smrti 1995. godine. Njezin 'karnevalski izgled' koji odaje koliko nas je moda u stanju razgaliti, ni jedan štovatelj modne umjetnosti neće zaboraviti. Missoni i Vivienne Westwood osobito, jer su joj bili vrlo bliski prijatelji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!