top izbor

Ultimativni vodič: Ovako izgledaju najpoželjniji modeli cipela ovog proljeća

11.03.2023 u 08:45

  • +37

Hit cipele za proljeće

Izvor: Profimedia / Autor: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Bionic
Reading

U nadolazećoj sezoni vrijeme je za stilske prilagodbe. U svijetu cipela siluete su eklektične te s dozom psihodeličnog i dramatičnog

Samo oni najhrabriji odvažit će se i isprobati Loeweove salonke omotane crvenim balonom ili Pradin model Mary Jane u šerbet ružičastoj boji. Nema sumnje, s proljećem se bude neki novi trendovi pa se, sasvim očekivano, nameće pitanje – za koji trend se odlučiti. Wedge modeli i cipele debelih potplata potpuno su zasjenili, ako ne i nadmašili stilettice; izvorne haute couture potpetice mreškaju se poput valova, a popularnost golih haljina otvorila je mjesto - golim cipelama.

Od šljokičastih modela koje sežu do bedara preko salonki za plivanje do mrežastih modela – ovo su vrhunski trendovi cipela za proljeće/ljeto 2023.

Modeli s punom petom

Popularni wedge modeli vraćaju se na velika vrata, ako su ikada i nestali s modne scene. Čizme četvrtastog vrha, ugodne za nošenje, vraćaju se u proljeće zahvaljujući Fendijevim kreacijama pune pete i s F-detaljima, skulpturalnim iteracijama Bottega Venete, Diorovim gusarskim modelima s remenima i Y2K modelima od patchwork trapera s potpisom Mashe Popove.

  • +3
Cipele na punu i tanku petu Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo fotografije

Vječne balerinke

Nekada stvorene samo za piruete, balerinke su hit model za proljeće i ljeto 2023. Modna pista predstavila je nježne, delikatne i indie modele. Sunnei, MM6 i Tod's na modnu pistu izašli su u oblicima spremnim za kakav kraljevski balet u odvažnim satenskim žutim i ljubičastim bojama, a Simone Rocha obogatila je modu svojim balerinkama s potplatima za tenisice te PVC kopčama i remenima.

Miu Miu - balerinke Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo fotografije

Modeli koji sežu do bedra

Proljeće/ljeto 2023. dokazuje da ultrazavodljivi oblici nalik drugoj koži ne odlaze s modne scene, a dokazuju to i brojni brendovi koji su ih uvrstili u svoju ponudu. Pogledajte samo Valentinove svjetlucave modele sa šljokicama, vrtoglave gotičke čizme Ricka Owensa, ravne čizme boje lavande Sportmaxa, modele s metalnim kopčama koji sežu do bedara Toma Forda i patchwork čizme Alexander McQueena.

Valovite potpetice

Sve je spremno za modno surfanje u 2023., barem kad je riječ o cipelama. Proljeće je donijelo valovite siluete te se mogu shvatiti kao svojevrsni mikrotrend koji je zasjenio stiletto oblike ili čizme s platformom. Izbjegnite gubitak stila noseći valovite salonke i čizme do koljena brenda Bottega Veneta, psihodelične pjenaste cipele Proenza Schoulera, Loeweove bucmaste cipele s petom oblika S i valovite Diorove modele Mary Jane.

Mrežasti modeli

Čini se da trend donjeg rublja kao gornje odjeće nije oduševljen povratkom u spavaću sobu, što pokazuje činjenica da su detalji donjeg rublja i korzeta – odnosno mrežasti detalji – pronašli put do stopala. Bacite oko na Chanelove dominantne cipele s detaljima mašne nalik prozirnoj mrežastoj čarapi. A tu je i Ballyjev svjetlucav model iznad koljena nalik drugoj koži, odvažne gležnjače Stelle McCartney i isprepletene kitten potpetice s potpisom Nensi Dojake.

Robusne gležnjače

Potpuna suprotnost otmjenim balerinkama, čizme sezone daleko su od luksuznih papučica, a znatno bliže urbanom i odvažnom stilu. Snažna i bučna, ovo je svakodnevna silueta koja se temelji na dramatičnom stilu. Predvodnici ovog trenda su Louis Vuitton i Sacai s bajkerskim modelima s platformom, Junya Watanabe ima model s lancima i presvučen biserima, a Paco Rabanne čizme ukrašene metalnim kopčama.

Prozirni modeli

Možda je Pepeljuga ostavila svoju staklenu cipelicu na balu, ali teško ćete pronaći nekoga tko bi izgubio prozirnu sandalu jer je pravi hit u proljeće/ljeto 2023. Trend koji predstavlja najzanosniji izgled na crvenom tepihu mijenja golu haljinu za golu cipelu zahvaljujući Valentinovim vrtoglavim PVC štiklama, Loweovim prozirnim ravnim modelima koji otkrivaju prste i prozirnim natikačama Dilare Fındıkoğlu.

Sa sjajnim detaljima

Afinitet modnog svijeta prema cipelama ukrašenim kristalima ne pokazuje naznake gašenja. Sve su modne piste bile sjajne za proljeće/ljeto 2023., a brendovi su birali eskapistički i blještav stil. Predlažemo da nosite sunčane naočale kada gledate u disko čizme ukrašene kamenčićima JW Andersona ili AZ Factoryja, cvjetne kristalne potpetice Jil Sander i Courrègesove svjetlucave cipele.

Mary Jane

Zaboravite jednostavne školske cipele, jer za sezonu proljeće/ljeto 2023. modna ljubimica Mary Jane doživljava buntovni makeover. Na Pradinoj modnoj pisti klasična silueta s potpeticama dobila je stilski preokret modelom s debelim potpeticama i prstima koji su zakrivljeni prema gore. Sportmaxovi stilovi koji zaslužuju pažnju imali su vrtoglave proporcije, a u Versaceu je Mary Jane dobila gothic stil s odvažnom petom, zadebljanim potplatom i remenčićima na kopčanje.

Modeli koji ne mogu ostati nezamijećeni

Kada se svijet čini pomalo naopakim, dizajneri, posve očekivano, pokazuju svoje težnje prema nadrealnom. Umjetnička galerija ispunjena čudnim, otkačenim i prekrasnim ušetala se na modnu pistu za proljeće/ljeto 2023. Moschinove cipele sličile su minijaturnim luftićima u obliku flaminga za bazen, Loeweove su bile u cijelosti ukrašene ispuhanim balonima, a ručno izrađene čizme JW Andersona bile su ukrašene printom palme i zalaskom sunca. Potpetice su davale nadrealan dojam, što se najviše moglo vidjeti na cipelama s potpisom Off-Whitea te na modelima Maximiliana Davisa u Ferragamu, koji je kukom oblikovao potpeticu sandala s remenčićima.

Upečatljive nijanse

Snažno zasićene nijanse su, nimalo iznenađujuće, visoko na popisu najpoželjnijih trendova za toplije mjesece u godini. Ova obuća privlači pažnju, u to nema sumnje, bez obzira na godišnje doba. Bacite oko na elegantne čizme japanke Miu Miu, Loeweove natikače s tropskim cvjetnim motivima i balonima u bojama, Pradin model Mary Jane u narančastoj, kremastoj žutoj i ružičastoj boji, a tu su i salonke te čizme čarape s potpisom Victorije Beckham u boji lavande i karanfila.

Modeli s prorezima i izrezima

Ah, dekolte na nožnim prstima, taj bljesak gole kože koji je nekima tako privlačan. Za proljeće i ljeto 2023. fetišisti imaju o čemu maštati. Trend na pomolu podsjeća na igru skrivača; na reviji Victorije Beckham čizme nalik drugoj koži imale su otvorene prste, a stiletto cipele s remenom oko gležnja bile su obložene lateks tajicama; Dries Van Noten i A.W.A.K.E Mode pokazali su sandale s remenčićima i gornjim dijelom toliko tankim da su otkrivale nekoliko prstiju, a na reviji Miu Miu ljubiteljice balerinki otkrile su svoju najnoviju obuću za obožavanje: hibridne gležnjače u obliku japanki.

  • +37
Prada Izvor: Profimedia / Autor: / SHUTTERSTOCK EDITORIAL / PROFIMEDIA