vladarice sezone

Ultimativan vodič za izbor ljetnih sandala: S ovih sedam modela sigurno nećete pogriješiti

04.06.2022 u 16:43

Bionic
Reading

Temperature rastu, a s njima i popularnost modela cipela koji u punom sjaju otkrivaju stopala. Sandale nesumnjivo zamjenjuju tenisice, balerinke i mokasinke. No, baš kao i svi ostali segmenti mode, ni ovaj nije imun na utjecaj trendova, a ovih sedam modela vrući su hit u sezoni pred nama

Nakon što je posljednjih godina trendove po pitanju cipela uglavnom određivala udobnost, izuzetno cijenjena u pandemiji, 2022. uzburkava stvari i situaciju čini znatno uzbudljivijom uz sandale visokih potpetica, modele s trakicama na vezanje te natikače u jarkim bojama.

Ove sezone omiljene japanke nisu izrađene od gume, već dolaze u vrlo chic varijanti od (umjetne) kože, a nerijetko imaju dodatak u vidu podebljane platforme ili visoke potpetice, dok nas modeli tzv. ribarskih sandala nedvojbeno vraćaju u djetinjstvo, ali naravno u znatno modernijem obliku. Još jedan model ove sezone postao je trend, ali i gotovo neizostavan klasik, a to su sandale za planinarenje.

  • +13
Sandale Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo fotografije

Kako ne bi bilo zabune, evo pregleda najvažnijih trendova po pitanju obuće, ali i savjeti kako ih najbolje i stilski dotjerano uklopiti u svakodnevne stajlinge.

Zdepaste natikače

Modni dizajneri i sve cool cure na Instagramu posljednjih nekoliko sezona podjednako su opsjednuti cipelama s debelim potplatom, bilo da se radi o mokasinkama, bilo čizmama, a ni sandale nisu iznimka.

  • +38
Ravne sandale Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

Zbog toga se na samom vrhu popisa najtrendi modela nalaze oni s ekstra debelim potplatima i širokim trakama. Po mogućnosti u verziji natikača koje će, pored trendi izgleda, dati zavidnu dozu udobnosti. Osim toga, širi potplat učinit će da noge izgledaju dulje, pa ih je sjajno kombinirati s trendi hlačama širokih nogavica i midi suknjama.

Japanke, ali u novoj verziji

Rijetko tko može reći da ne voli nositi japanke u toplom dijelu godine, pogotovo na godišnjem odmoru, ali većina klasičnih šarenih modela izrađenih od gume prikladna je samo za krajnje ležeran stajling, poput onog za plažu. No japanke sada dolaze u znatno modernijim i dorađenijim verzijama - izrađene su od (umjetne) kože, s potpeticom ili platformom i izgledaju stvarno chic. Ovaj trend posebno će za oko zapeti ljubiteljima modnog minimalizma, jer elegantan dizajn čini se suptilnim i efektnim dodatkom svakog stajlinga.

Trekking sandale

Ovaj model je gotovo pa modni klasik te ga se ne mora nužno navoditi kao sezonski trend. Trekking sandale, namijenjene prvenstveno aktivnom provođenju vremena na otvorenom, ne prestaju žariti i paliti Instagramom, a popularnost im se povećala za vrijeme pandemije. Glavne odlike su im praktičnost i udobnost prije svega, a teško da je ijedan stil tako svestran. Modeli su u pravilu izrađeni od sportskog tekstila i šarenih bandana, no tu su i oni inspirirani Chanelom, izrađeni od (po mogućnosti prošivene) kože, koji mogu izgledati stvarno otmjeno. Ovi sportski modeli nose se uz slip ili romantične haljine, a dobro će izgledati i uz bermude i suknje.

Sandale s platformom

Ovoga ljeta vladaju visoke potpetice, a jedan od daleko najudobnijih modela su sandale s platformom, ujedno vladarice ove sezone.

  • +10
Sandale s platformom Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo fotografije

Debeli potplat zapravo skraćuje duljinu pete pa je udobnost nošenja vrlo naglašena. A upravo ta udobnost ove cipele čini omiljenim izborom za izlaske. No lako ih možete nositi i tijekom dana, u kombinaciji s majicom bez rukava i hlačicama koje će noge učiniti ekstra dugima.

Retro sandale

Bilo da se radi o takozvanim ribarskim sandalama, bilo o onima od gume, ovi retro modeli su sveprisutni. Izrađeni od prozirne, ponekad čak i svjetlucave plastike, pripadaju trendovskom valu povratka zaboravljenih modela iz djetinjstva. Apsolutne su vladarice dnevnih ležernih stajlinga – nosite ih uz sve i svugdje i uživajte u udobnosti.

Sandale s trakicama na vezanje

Detalji s trakicama za vezanje ove sezone su sveprisutni, bilo da se radi o bikinijima, bilo bluzama i haljinama. Taj trend nije zaobišao ni sandale, pa ovog ljeta dominiraju modeli s dugim vezicama. Bez obzira na to imaju li potpeticu, ove cipele uvijek izgledaju vrlo elegantno te pristaju uz različite stilove. Ako ih nosite uz kratke hlače ili suknje, u tren oka imat ćete doista sjajan stajling, a najbolje ih je nositi uz odjeću midaksi duljine jer će tada njihov elegantan i chic izgled doći do izražaja.

'Gole' sandale

Još jedan modni trend koji se proteže kroz brojne odjevne komade, a ogleda se i u svijetu obuće, čine nude stajlinzi. Najčešći su odabir kada se želi značajno privući pažnja. U korak s time, i trendi sandale ove sezone otkrivaju puno kože. Tako 'gole' sandale karakteriziraju izrazito profinjeni i tanki remenčići, a zahvaljujući velikoj dozi elegancije i nenametljivosti predstavljaju prave modne kameleone.

  • +25
Hit sandale Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo fotografije