PROPAST MODNOG CARSTAVA

Udarac za udarcem: Što se događa s nekad popularnim brendom Victoria's Secret

08.08.2019 u 06:36

Bionic
Reading

Ed Razek, glavni direktor marketinga brenda Victoria's Secret, koji je prošle godine izjavio kako transeksualni modeli ne bi smjeli biti angažirani jer je modna revija brenda 'maštarija', odlučio je dati ostavku samo nekoliko dana nakon što je poznati brend donjeg rublja po prvi put u povijesti odlučio angažirati transrodnog modela, 22- godišnju Brazilku Valentinu Sampaio

Proteklog vikenda na svom Instagram profilu, 22- godišnji brazilski model podijelila je fotografiju sa seta snimanja modne kampanje za liniju Pink brenda Victoria's Secret koja cilja na mlađe kupce.

'Nikada ne prestanite sanjati', napisala je Samapaio u idućoj Instagram objavi, a angažiranje transrodnog modela od strane brenda Victoria's Secret mnogi su okarakterizirali kao ciničan potez.

  • +3
Valentina Sampaio Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Vijest da je dosadašnji glavni direktor marketinga brenda odlučio dati ostavku s javnošću je podijelio Leslie Wexner, predsjednik i izvršni direktor matične tvrtke L Brands, a ostavka Eda Razeka došla je u vrijeme kada se brend suočava s oštrim kritikama u eri pokreta #MeToo i Time's Up.

Reklamiranje hiperseksualnosti, po kojoj je poznat ovaj brend nailazi na sve više kritika, a njegova ekskluzivna potreba angažiranja mršavih modela označena je opasnom u vremenima kada se mnoštvo ljudi trudi promicati pozitivan stav prema različitim tipovima ženskog tijela. Osim navedenog, problem koji javnost trenutno ima s brendom Victoria's Secret su i njihovi proizvodi, točnije donje rublje u ograničenim konfekcijskim brojevima.

  • +28
Victoria's Secret revija Izvor: Reuters / Autor: Reuters

U intervjuu za modnu bibliju Vogue, 71- godišnji Ed Razek svojedobno je izjavio kako se plus size modeli ne uklapaju u viziju žene brenda Victoria's Secret i da publika za njih 'nije zainteresirana'. Zbog svoje neosjetljive primjedbe Razek se ubrzo ispričao.

Ove godine po prvi put nakon 20 godina, brend Victoria's Secret ne planira organizirati svoju spektakularnu reviju, a ovu novost javnosti je slučajno otkrila Viktorijina anđelica Shanina Shaik.

VICTORIA'S SECRET

Slavna manekenka izjavom šokirala modnu scenu: Nikome nije jasno zašto ove godine neće biti najpoznatije revije

Pogledaj galeriju

Angažiranjem transrodnog modela Valentine Sampaio, brend Victoria's Secret započeo je s restrukturiranjem i mijenjanjem poslovne politike na tržištu za koju se nadaju kako će uroditi plodom i brend ponovno učiniti poželjnim.

Kako je prethodno najavilo predstavništvo brenda, Victoria's Secret planira zatvoriti 53 dućana ove godine jer sve više žena kupuje kod malih brendova ili u trgovačkim lancima, što znači da će se brend 'fizički smanjiti' za 3 posto u metrima kvadratnim (prodajnog prostora).

Od starog modela poslovanja koji prvenstveno uključuje push-up grudnjake i vojsku slavnih ljepotica, brend Victoria's Secret nije odlučio odustati, a navedeno im se danas obilo o glavu.

Krajem prošle godine izvršni direktor tvrtke odlučio je dati ostavku, a mjesec dana kasnije hiperseksualizirana modna revija brenda Victoria's Secret u eri pokreta #MeToo pala je na samo dno gledanosti u Americi.

  • +19
Victoria's Secret Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Osim toga, pokrenuta je i peticija koju potpisuje više od 100 svjetski poznatih modela, od kojih je mnogo radilo za poznati brend u prošlosti. Među njima su se našle svjetski poznata imena Christy Turlington Burns, Doutzen Kroes, Milla Jovovich, Gemma Ward, Carolyn Murphy, Caitriona Balfe, Karen Elson i brojne druge poznate manekenkine, a od brenda traže da otvoreno osude seksualno uznemiravanje i nasilje.

U otvorenom pismu koje je adresirano na CEO-a Victoria's Secreta Johna Mehasa, sadašnje i bivše zvijezde modnih pista pozivaju kompaniju da se jasno i nedvosmisleno izjasni protiv seksualnog uznemiravanja. U pismu navode da je brend dosad dobio brojne optužbe za seksualno napastovanje, navodno silovanje kao i seks trafficking mladih manekenki, budući da je nekoliko fotografa povezanih s kompanijom bilo optuženo za neprilično ponašanje, a k tome je i Leslie Wexner, čelni čovjek kompanije L brands u čijem sastavu se nalazi Victoria's Secret bio u bliskim odnosima s financijašem Jeffreyem Epsteinom, koji je nedavno uhićen i optužen za seksualno iskorištavanje maloljetnica.

'Pozivamo Victoria’s Secret da poduzme potrebne mjere kako bi zaštitili svoj talent i one koji žele surađivati s tvrtkom. Victoria’s Secret ima priliku biti lider, upotrijebiti svoju moć i utjecaj kako bi ostvarili promjene koje su hitno potrebne u našoj industriji. Svakodnevno modni brendovi, izdavačke kuće i agencije postavljaju norme prihvatljivog i neprihvatljivog u modnoj industriji. Ako bi se Victoria’s Secret zauzela protiv ovih zloupotreba i obvezala na značajne promjene, pridružujući se programu RESPECT, ovo bi uvelike pomoglo našoj industriji da krene naprijed jednim novim putem', stoji u peticiji.