TURISTIČKI TABUI

U stranoj zemlji pazite što govorite

  • Autor: A. M.
  • Zadnja izmjena 11.12.2009 11:16
  • Objavljeno 11.12.2009 u 09:00
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Svaka zemlja ima svoje tabue i nepisana pravila o kojima je najbolje ne govoriti, posebno ako ste turist. Na Bliskom istoku najpametnije je izbjegavati priče o politici i vjeri, u Aziji o kolonijalnoj prošlosti, a u Europi o povijesnim sukobima među narodima

Kako biste na putovanjima izbjegli moguće neugodne situacije, donosimo preporuke o temama koje valja izbjegavati u nekim turističkim zemljama u raznim regijama svijeta.

Bliski istok

flash.net

flash.net

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Egipćani ne vole kad ih kritizirate zbog njihovog okrutnog odnosa prema Koptima

U Egiptu je apsolutno zabranjeno iznositi bilo kakav stav o položaju Židova u svijetu ili potrebi sklapanja trajnog mira s Izraelom ukoliko ne želite da vas domaćini napadnu raznim teorijama zavjere. Međutim, mnogo opasnije je upuštati se u rasprave o nedostatku demokracije u toj zemlji, pošasti korupcije, opasnostima vjerskih pokreta te podređenosti kršćanske manjine Kopta. Također sugovornicima ni u ludilu nemojte ukazivati na opasnosti koje bi terorizam mogao imati na stabilnost njihove zemlje, a posebno turizma.

Priča o terorizmu nije najpopularnija niti u Izraelu, ali je sigurno manje štetna od spomena 'palestinskog pitanja'. Domaćini posebno neugodno reagiraju na pitanja o sigurnosnom zidu, kojim je Izrael prije nekoliko godina odlučio ograditi palestinska područja. Izraelci su jako osjetljivi i na teme o rasnim razlikama, ne samo između Izraelaca i Palestinaca, nego i između europskih i bliskoistočnih Židova. Osjetljiva su i vjerska pitanja, budući da svi Židovi nisu jednako religiozni, baš naprotiv, zbog vjerske (ne)tolerancije često se i međusobno fizički sukobljavaju.

Jordanu, koji je zbog povijesnog grada Petre često odredište hrvatskih gostiju, nikako nemojte spominjati ubojstva iz časti koja su u toj zemlji u posljednje vrijeme česta medijska tema, a mnogi ih se Jordanci srame. Kao i u ostalim muslimanskim zemljama, svakako izbjegavajte kritizirati islam, ali i jordansku kraljevsku obitelj, što je i zakonom zabranjeno.

Amerika

flash.net

flash.net

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Otmice i ubojstva koja su 70-ih godina 20. stoljeća skrivili generali još su uvijek bolna tema u Argentini

Nađete li se u Argentini, najtraumatičnija tema su 'prljavi rat' i neriješene otmice oko 30.000 ljudi, uglavnom protivnika vojnih hunti, ali i nevine djece, koji su se dogodili sedamdesetih godina prošlog stoljeća, što još uvijek predstavlja duboku traumu u nacionalnoj psihi. Nije se pametno upuštati niti u rasprave o nekada vladajućoj obitelji Peron, čija se povijesna uloga još uvijek preispituje. Nikako ne spominjite ni Falklandski rat, jer o njemu ne vole pričati niti Britanci, a kamoli narod koji ga je izgubio. Omražena tema u toj je zemlji i veliki ekonomski slom od prije nekoliko godina, za koji optužuju Međunarodni monetarni fond.

Meksikanci
, s druge strane, u ne podnose priče o kriminalu i korupciji. U toj se zemlji nikako nemojte upuštati niti u priče o pravima životinja jer se borbe s bikovima, kao i u Španjolskoj, doživljavaju kao kulturni ponos. Mnogi Meksikanci ogorčeni su i pitanjem iseljavanja iz te zemlje, a tema postaje još bolnija dotakne li se politike njihovih zapadnih susjeda prema 'ilegalcima' koja je najčešće okrutna i ponižavajuća.

U Kanadi nikako nemojte kritizirati nacionalni besplatni zdravstveni sustav, na koji su Kanađani izuzetno ponosni. Njegova tvorca smatraju najvećim herojem kanadske povijesti. Ipak, najosjetljiviji su ako ističete koliko je Kanada slična Sjedinjenim Američkim Državama, posebno ako je spomenete u omraženom kontekstu 51. savezne države.

Azija

Pruži li vam se prilika razgovarati s Kinezima u njihovoj domovini, najstrože je zabranjeno spominjanje '3T' – Tibeta, Tajvana i trga Tienanmen. Zabranjena tema su i odnosi Kine i Japana. Nikada ne uspoređujte te dvije zemlje i pokušajte izbjeći previše hvaliti Japan. Među zabranjenim temema su i pitanja o broju djece, budući da je u Kini još uvijek na snazi 'politika jednog djeteta', a dobro je izbjegavati i razgovor o vjerskim slobodama, ljudskim pravima i kulturnoj revoluciji.

flash.net

flash.net

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Šintoizam ili budizam - Japanci vjeru drže u strogoj privatnosti
Indija nikako nije dobro mjesto za razgovor o odnosima sa susjednim Pakistanom ili etničkim sukobima, jer ta zemlja ljubomorno čuva svoj status multietničke demokracije. Nećete biti dobro prihvaćeni ni budete li ispitivali o dogovorenim brakovima, klasnom društvu, ekonomskoj nejednakosti i kastinskom sustavu.

U Japanu je apsolutno zabranjena tema Drugi svjetski rat i uloga Japana u njemu, a posebno kako su se ponašali prema svojim susjedima. Nikako ne spominjite ni Hirošimu i Nagasaki, budući da to nije samo nacionalna trauma nego i sramota, jer mnogi još uvijek skrivaju učinke radijacije. Čak i u tim gradovima se o nuklearnim bombama gotovo ne raspravlja. U tabue spadaju i prava manjina jer Japan useljenike ne prihvaća baš najbolje. Blagonaklono ne gledaju niti na pitanja o vjeri, jer mnogi o tome ne pričaju niti u intimi vlastitih obitelji.

Europa

flash.net

flash.net

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Nigdje na svijetu nije toliko nepristojno pitati ženu za godine kao u Francuskoj

Apsolutno zabranjena tema u Francuskoj je novac. Francuzi gotovo nikada ne raspravljaju o plaćama, cijenama nekretnina, školarina i sličnih izdataka. Nikako se nemojte šaliti kako su se Francuzi predali Nijemcima tijekom Drugog svjetskog rata, ili kako su u toj zemlji useljenici u potlačenom položaju u odnosu na starosjedioce. Krajnjom nepristojnošću smatra se i upitati Francuskinju za godine, a neukusnim drže i priče o dijetama, za koje kažu da su 'previše američke'.

U Njemačkoj je potpuno zabranjeno pričati o Hitleru i Holokaustu. Iako međusobno često spominju situaciju u Izraelu, o tome ne žele razgovarati sa strancima. Nijemci ne vole niti priče o šopingu i cijenama, ukoliko ne želite da vas dožive kao tipičnog konzumerista. Smeta im i kada stranac pokaže da ne poznaje brojne razlike između sjevera i juga te zemlje, koji se ponose svojim različitostima. Nijemci ne podnose ni pretjerano čavrljanje, primjerice jako im je neugodno nađu li se u situaciji da 15 minuta moraju raspravljati o vremenu.

S Rusima nikako ne treba spominjati sukobe u Čečeniji i Gruziji ili braniti američku vojnu akciju u Srbiji, budući da ih Rusi smatraju dokazom dvostrukih standarda kada su u pitanju optužbe o kršenjima ljudskih prava. Nikada nemojte niti implicirati da Rusija zaostaje za zapadnim zemljama u bilo kojem pogledu, a izbjegavajte kritizirati Putina, jer možete biti pogrešno shvaćeni.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi