BROJKE NE LAŽU

U modu su se vratile na velika vrata: Ove kultne tenisice nikada nisu bile popularnije, a ne mogu im odoljeti ni Hrvati

  • Autor: I. B.
  • Zadnja izmjena 09.08.2022 11:35
  • Objavljeno 09.08.2022 u 11:35
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: TheImageDirect.com / The Image Direct / Profimedia

Samba tenisice brenda Adidas posljednjih tjedana ponovo slove za jedan od najpopularnijih modela na modnoj sceni. Između ostalog zahvaljujući nizu suradnji s poznatim brendovima poput američkog Kitha i britanskog Wales Bonner, tenisice Samba danas se viđaju na stopalima nekih od najutjecajnijih modnih figura današnjice

Nagli porast popularnosti ovog prepoznatljivog modela tenisica, originalno dizajniranog za igranje dvoranskog nogometa, više je od puke slučajnosti.

  • +3

Slavne trendseterice u Adidas Samba tenisicama

Izvor: Profimedia / Autor: @JosiahWPhotos / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Tenisice Samba nisu oduvijek slovile za model namijenjen malom nogometu. Svoj proboj na modnu scenu započele su kao tenisice za igranje na ledom prekrivenim igralištima u Ujedinjenom Kraljevstvu. Davnih 40-ih godina prošlog stoljeća, osnivač i dizajner Adidasa Adi Dassler napravio je prvi model tenisica Samba posebno osmišljenim za pružanje trakcije na zaleđenim nogometnim terenima.

Tijekom godina, Sambe su prošle kroz niz modifikacija svog oblika i dizajna, kako bi se prilagodile drugim sportovima i iteracijama nogometa, a s korištenjem travnatih terena, Sambe su postale logičnim izborom tenisica zahvaljujući svom dobro prijanjajućem potplatu od gume.

Tijekom ere 90-ih, Sambe su se posebno svidile skejterima koji su otkrili njihovu nenadmašnu trakciju kao pomoć u izvođenju raznih trikova, a uspjele su stići i do modnih pisti.

Wales Bonner FW21

Wales Bonner FW21

Izvor: Profimedia / Autor: Showbit.com / ShowBit / Profimedia

Favorit pop kulture u posljednje dvije godine, Samba tenisice brenda Adidas viđene su na stopalima vojske slavnih trendsetera na čelu američkom it djevojkom Bellom Hadid, a s njihovim prepoznatljivim dizajnom odlučili su se poigrati brojni brendovi, od kojih se najviše istaknuo brend Wales Bonner.

Grace Wales Bonner, osnivačica istoimenog brenda, prvi put se pozabavila dizajnom Sambi godine 2020., iste ih godine predstavivši na londonskom Tjednu mode. Od tada je lansirala još šest iteracija ovih kultnih tenisica, ujedno najpopularnijih u ponudi online trgovine StockX, specijalizirane za preprodaju tenisica.

Uz obilje suradnji i podrške slavnih osoba, Samba tenisice s potpisom njemačkog sportskog diva dosegle su novu razinu popularnosti i interesa među potrošačima diljem svijeta.

Brojke ne lažu

Na temelju podataka iz Google Trendova, potražnja za Samba tenisicama na najvišoj je razini svih vremena. Trenutačno je u Sjedinjenim Američkim Državama opseg pretraživanja za njima dosegao vrhunac od 100 posto za 2022. godinu.

Interes za legandarnim Sambama porastao u cijelom svijetu, ne samo u SAD-u. Na Starom Kontinentu sada najbolje kotiraju u Ujedinjenom Kraljevstvu, Njemačkoj i Hrvatskoj, u pogledu opsega pretraživanja na Googleu.

Moglo bi se reći da su modne suradnje i slavni trendseteri pomogli u novoj popularnosti Sambi, no još jedna ključna točka mogla bi biti njihova cijena. Najomiljenijim u modnom svijetu do danas su ostale OG Sambe u crnoj i bijeloj boji, a čija cijena iznosi od oko 700 kuna.

  • +19
  • +16

Bijele tenisice

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo fotografije