DOMINACIJA GUCCIJA

Brojke ne lažu: Ovaj brend sada ima najveći utjecaj na modnoj sceni, a evo i zašto

29.07.2022 u 15:19

Bionic
Reading

Svakog tromjesečja modna tražilica Lyst objavljuje svoj Index u kojem se navode brendovi i komadi koji su obilježili prethodne mjesece. Na vrhu ljestvice hit brendova našao se talijanski Gucci na čelu s dizajnerom Alessandrom Micheleom. U stopu ga prate Balenciaga s dizajnerom Demnom Gvasalijom i Prada. Dobro izvedeni modni projekti Michelea na čelu Guccija u posljednja tri mjeseca ovaj talijanski brend učinili su najutjecajnijim na modnoj sceni, a ovo su neki od njih

Otkako je 2015. Godine preuzeo funkciju umjetničkog direktora Guccija, dizajner Alessandro Michele ovu poznatu talijansku kuću uveo je u novu eru. Nakon sedam godina na čelu kolekcija brenda koji je osnovao Guccio Gucci, Michele nastavlja raditi na svojoj jedinstvenoj estetici, umnožavati modne suradnje i dodatno dizati već postojeći entuzijazam oko modne kuće.

Raskošna cruise kolekcija brenda 

Na samom vrhu ljestvice najutjecajnijih brendova u ovom kvartalu Gucci se našao prvenstveno zahvaljujući cruise kolekciji predstavljenoj prošlog svibnja. Pri stvaranju ove kolekcije, u kojoj ponovno otkriva kodove talijanske kuće, Michele je podijelio svoja razmišljanja o djelu njemačkog filozofa Waltera Benjamina. Predimenzionirana odijela s izrazitim šarmom 70-ih suživjela su s traper jaknama i hlačama y2k estetike, dok su cipele postale itekako eklektične. Na čelu Guccija Michele uspijeva kreirati vlastite trendove koji u praksi itekako funkcioniraju.  

Adidas x Gucci 

Njemački sportski div svom dugom popisu dizajnerskih brendova s kojim je imao priliku surađivati pridodao je talijansku kuću Gucci, a prvi komadi iz njihove suradničke kolekcije predstavljenu su početkom godine,  tijekom trećeg dana Milanskog tjedna mode.  

  • +8
Gucci x Adidas Izvor: Profimedia / Autor: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kada su napokon lansirani u prodaju, komadi iz ove suradničke kolekcije rasprodani su u svega nekoliko sati, a zahvaljujući njoj pretrage za Gucci komadima porasle su za 286 posto u roku od 48 sati prema izvješću Lysta, a Gazelle tenisice proizašle iz ove suradnje postale su drugi najpopularniji komad u kategoriji ženske mode.

Slavni hype

Baš poput Oliviera Rousteinga i njegove Balmain vojske, ili Demninih i Balenciaginih fanova (Kim Kardashian, Isabelle Huppert, Justin Bieber...), i Alessandro Michele ima svoje muze. Na vrhu njegove liste nalazi se Jared Leto koji bi, da može, prisegnuo kući Gucci, a ove godine na popis je dodana još jedna ličnost: britanski glazbenik Harry Styles s kojim je Gucci odlučio surađivati.

Prijateljstvo Stylesa i Michelea nije novo a, kako je dizajner izjavio prilikom predstavljanje capsule kolekcije koju je s britanskim glazbenikom osmislio za Gucci, spojila ih je 'zajednička strast prema modi'. Njihova zajednička kolekcija naziva 'Ha ha ha' u prodaju će biti lansirana sredinom listopada.

10 najpopularnijih modnih brendova u drugom kvartalu 2022. godine

  • Gucci
  • Balenciaga
  • Prada
  • Valentino
  • Louis Vuitton
  • Dior
  • Miu Miu
  • Fendi
  • Diesel
  • Burberry