STANJE SIVILA

U depresiji sve doslovno postaje sivo

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 11.09.2010 09:13
  • Objavljeno 21.07.2010 u 09:55
oluja, nevera, jugo, depresija

oluja, nevera, jugo, depresija

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Srećko Niketić

Svijet doslovce postaje siv ljudima koji su u stanju depresije, tvrde znanstvenici

Novo njemačko istraživanje pokazalo je da depresija utječe na osjet vida tako da oči teže otkrivaju kontraste crne i bijele boje.

Funkcioniranje mrežnice u očima oboljelih mijenja se na način koji ima sličan efekt smanjivanju kontrasta na televizoru. Ova je pojava toliko izražena da znanstvenici vjeruju da bi njezino mjerenje moglo postati objektivnim testom razina depresije.

Moguće je također da je to jedan od razloga zbog kojeg su, bez obzira na kulturu ili jezične razlike, mnogi umjetnici depresiju doživljavali kao stanje sivila.

Dr. Ludger Tebartz van Elst i njegov tim sa sveučilišta u Freiburgu svoje su rezultate predstavili u novom broju časopisa Biological Psychiatry

Urednik časopisa dr. John Krystal kaže da ovi podaci otkrivaju način na koji depresija mijenja doživljaj svijeta.

'Pjesnik William Cowper rekao je da je raznolikost začin života, no kada su ljudi u depresiji, oni slabije doživljavaju kontraste vizualnog svijeta. Na taj način on postaje manje ugodnim mjestom za život', objašnjava dr. Krystal.

Njemački tim znanstvenika u svojoj je studiji mjerio električne reakcije mrežnice bolesnih i zdravih ljudi. Mrežnica se sastoji od osjetilnih stanica koje svjetlosne signale pretvaraju u živčane. Kod depresivnih ispitanika zabilježen je znatno slabiji osjet kontrasta nego kod zdravih, a efekt je bio proporcionalan težini bolesti. Zanimljivo je da na ovu pojavu nisu djelovale ni terapije antidepresivima.

Stručnjaci smatraju da bi ispitivanja mrežnice čak mogla dati objektivnije rezultate od psiholoških testova u kojima oboljeli jednostavno odgovaraju na pitanja 'Kako se osjećate'.

'Ova bi metoda mogla postati vrijedno oruđe za objektivno mjerenje subjektivnog stanja depresije u istraživanjima, ali i u kliničkom dijagnosticiranju i liječenju', rekao je dr. Ludger Tebartz van Elst.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi