MODNA REVOLUCIJA

Transrodni model prvi put na naslovnici Voguea

14.02.2017 u 17:25

Bionic
Reading

Francusko izdanje čuvenog Voguea uspjelo je ući u povijest zahvaljujući naslovnici koju krasi transrodni model iz Brazila

Pariški Vogue na čelu s glavnom urednicom Emmanuelle Alt prvi put u 97 godina na naslovnicu je odlučio staviti transrodnog modela.

Riječ je o mladom modelu iz Brazila imena Valentina Sampaio koja je pažnju urednice Voguea privukla krajem prošle godine zahvaljujući prijedlogu osobne asistentice.

I prije saznanja o postojanju Valentine Sampaio urednica pariškog Voguea planirala je povijesni potez stavljanja transrodnog modela na naslovnicu, a kad je vidjela njene fotografije na Instagramu, plan joj se na koncu i ostvario.

'Ovoga mjeseca ponosno predstavljamo transrodnu ljepotu i kako modeli poput Valentine Sampaio, koja prvi put pozira za naslovnicu Voguea, mijenjaju lice mode i razbijaju predrasude', piše u objavi na Instagramu pariškog Voguea.


U obraćanju javnosti urednica Emmanuelle Alt rekla je kako je željela Sampaio na naslovnici jer je 'apsolutno jednaka modelima poput Gisele, Darije, Edie ili Anni' koje slove za top zvijezde u modnoj industriji.

'U svijetu sve više dizajnera na svoje piste dovodi transrodne osobe, simbole odbacivanja konformizma, ikone koje Vogue podržava i odlučuje slaviti', nadodaje Alt.


Prije povijesnog pojavljivanja na naslovnici modne biblije Valentina je imala priliku krasiti naslovnicu brazilskog izdanja Ellea, a također se može pohvaliti prošlogodišnjim reklamnim angažmanom modnog diva L'Oreala u povodu obilježavanja Međunarodnog dana žena.