MODNA REVOLUCIJA

Transrodni model po prvi put na naslovnici Voguea

14.02.2017 u 17:33

Bionic
Reading

Francusko izdanje čuvenog Voguea uspjelo je ući u povijest zahvaljujući naslovnici koju krasi transrodni model iz Brazila

Pariški Vogue, na čelu s glavnom urednicom Emmanuelle Alt, po prvi put u 97 godina dugoj povijesti, na naslovnicu magazina odlučio je staviti transrodnog modela.

Riječ je o mladom modelu iz Brazila imena Valentina Sampaio koja je veću pažnju urednice Vogue zadobila krajem prošle godine zahvaljujući prijedlogu osobne asistentice.

I prije saznanja o postojanju Valentine Sampaio, urednica pariškog Voguea planirala je povijesni potez stavljanja transrodnog modela na naslovnicu, a ugledavši Valentinine fotografije na Instagramu, njezin plan na koncu se i ostvario.

'Ovog mjeseca ponosno predstavljamo transrodnu ljepotu i kako modeli poput Valentine Sampaio, koja po prvi put pozira za naslovnicu Vogue, mijenjaju lice mode i razbijaju predrasude', piše u Instagram objavi pariškog Voguea.

U obraćanju javnosti, urednica Emmanuelle Alt priznala je kako je željela Sampaio na naslovnici jer je 'apsolutno jednaka modelima poput Gisele, Darie, Edie ili Anni' koje slove za top zvijezde u modnoj industriji.

'U svijetu nepodjeljenom na spolove, sve više i više dizajnera na svoje piste dovode transrodne osobe, ultimativne simbole odbacivanja konformista, ikone su koje Vogue podržava i odlučuje slaviti', nadodaje Alt.

Prije povjesnog pojavljivanja na naslovnici modne biblije, Valentina je prošle godine imala priliku krasiti naslovnicu brazilskog izdanja magazina Elle, a također se može pohvaliti prošlogodišnjim, reklamnim angažmanom od strane modnog diva L'Oreal u povodu obilježavanja Međunarodnog dana žena.