STOP ANOREKSIJI

Topshop prisiljen zamijeniti fotku premršavog modela

13.07.2011 u 10:17

Bionic
Reading

Dovoljan je jedan pogled na internetsku stranicu Topshopa na kojoj se predlažu krpice u retro stilu: model Codie Young izgleda anoreksično. To je mnoge razljutilo i morali su zamijeniti fotku

...i nova fotografija na kojoj model izgleda zdravije...

Nakon apela više britanskih grupa koje se bave poremećajima u prehrani, Topshop je s naslovnice jedne od podstranica morao skinuti fotku mršave manekenke i zamijeniti je novom. Model je morao skinuti i sunčane naočale, koje anoreksične osobe koriste ne bi li prikrile upale oči.

I na novoj je fotki 18-godišnja Young, za koju u Topshopu tvrde da je zdrava, da normalno jede, ali da je prirodno mršave građe.

'Size zero', odnosno konfekcijski broj 0, na tinejdžerici je doista izgledao bizarno, odjeća na njoj visi kao na vješalici, a glava joj izgleda preveliko u odnosu na ostatak tijela. Teško, doista je teško reći da djevojka izgleda zdravo.

Grupe koje se bore protiv anoreksije tvrde da mršavi modeli poput Codie Young potiču mlade djevojke da postanu anoreksične i svim se sredstvima bore protiv te pošasti.