A sad nešto posve drugačije…

Top-odredišta za zimovanje na ravnom

08.12.2021 u 15:31

Bionic
Reading

U sveprisutnom pozivanju na čaroliju blagdana, gdje pronaći mjesto na kojem ona zaista još uvijek postoji? Gdje je atmosfera domaćinska, trpeza obilna, a ukupna ponuda raznolika i pristupačna? Na poticaj ne jednog putničkog znalca, odlučujemo dati priliku – adventu i blagdanima na slavonsko-baranjski način

Adventiranje by Osijek

Je li do tradicije zimskih sijela, ili zbog čuvene slavonske gostoljubivosti, Osijek krajem godine odiše jednim od najugodnijih blagdanskih ozračja u Hrvatskoj. Ambijent srednjoeuropskog božićnog sajma nadopunjuje se sa spontanom slavonskom radošću, kakvu na hoch Adventima vjerojatno nećete susresti.

Nema ovdje previše street food “filozofiranja”, no zato ćete sigurno naići na svima znanu slavonsku suhomesnatu reprezentaciju; na vrhunska lokalna craft piva – ipak je Osijek kolijevka hrvatskog pivarstva – kao i na vrlo dobru ponudu lokalnih obrtničkih proizvoda.

Domaće kuhano vino ili po naravi topla “šljiva” neće vam biti mrski vodiči šetnjama od gradskog središta i poznate konkatedrale, preko magičnog Sakuntala parka i secesijske Europske avenije, do perivoja kralja Tomislava (središta Adventiranja) te dalje prema nezaobilaznoj Tvrđi.

“Minglanje” prostranim gradskim alejama i perivojima, ali i skrivenim zakucima osječkog Božića ove godine obasjat će više od 10 kilometara lampica, kao i niz drugih atrakcija. Nemojte propustiti vožnju kultnim Božićnim tramvajem, ili načiniti koju piruetu na klizalištu Sokol. Svakako se koji put okrenite i najvećim rotirajućim kotačem u Hrvatskoj!

Đakovačko božićno srce

Iz Osijeka možete krenuti u istraživanje bilo kojeg dijela istočne Hrvatske. Pola sata vožnje na jug i stići ćete do Đakova, džepnog draguljčića panonskog gradskog ambijenta. U blagdansko vrijeme središte, kako mu tepaju, “srca Slavonije” bogato je urešeno i svjetlucavo, pa djeluje poput kakve magične, nadrealne šetnice.

Ona će vas provesti uz ugodne gradske barove i bistroe u kojima se u blagdanske dane za stolom okupljaju obitelji i prijatelji. Sav taj veseli svijet naposljetku završi u srcu “srca Slavonije” – na prostranom božićnom trgu, u podnožju gorostasa – čuvene katedrale koja kao da drži svod bajkovite đakovačke snježne kugle.

Osim nebu pod oblacima, blagdansko Đakovo možete doživjeti i na još jedan poseban način – vožnjom božićnim fijakerima. Njih vuku plemeniti ljepotani iz Državne ergele, pola milenija stare konjogojske institucije.

Baranjski zimski gušti

Baranju, magični kutak na krajnjem sjeveroistoku Hrvatske, odlikuju brojne zanimljivosti. Zima nipošto nije loše vrijeme za doživjeti ih. Već na vratima pokrajine, kao podsjetnik na iskonsku sliku Panonske nizine, stoji Kopački rit, najstariji hrvatski park prirode. Tijekom zime ga je moguće obići po promotivnoj cijeni. Posreći li vam se k tome pravi zimski dan zaogrnut u bijelo, shvatit ćete zašto knjiga i film Duh u močvari spadaju u najpopularnija ostvarenja hrvatske književnosti i kinematografije.

Osim što još uvijek čuva dašak divljine, Baranja je i majka obilja. Blagdanski period idealno je vrijeme za uživati u njemu. Bilo da ovamo dolazite na (polu)dnevni izlet, brzinski vikend-oporavak ili na nezaboravni novogodišnji provod u nekoj od rustikalnih ljepotica – baranjskih kuća za odmor – bogatstvo lokalne gastronomije bit će vam vjerni suputnik. Isto vrijedi i za tekući dio “trpezne” problematike. U okrilju “majke vina”, kako još nazivaju Baranju, odabrati vinsku kartu za najluđu noć bit će slatka briga.

Daleki horizonti Erduta

U znaku vina proteći će i velik dio vašeg posjeta erdutskom području. Kao i u Baranji, i ovdje možete uživati u ambijentu i vinskim notama vrhunskih obiteljskih vinarija i ponudi njihovih zimskih degustacija, ledenih berbi i tematskih blagdanskih programa.

Okružene dojmljivijm pejzažima, erdutske vinsko-zimske radosti dosežu novu razinu mističnosti i dubine. Tu gdje se nebo stapa sa zemljom i vodama moćnog Dunava, doživljaj zimskih prostranstava prekrivenih snijegom ili okupanih injem predstavlja mnogo više od vizualne atrakcije i “fotke dana”. Možda je i zbog toga odavde potekao i veliki matematičar i, za današnje vrijeme vrlo aktualno, klimatolog Milutin Milanković (1879-1958). Bila hladna ili blaga, upravo je zima najbolji period za obilazak odličnog edukativnog postava u rodnoj kući čovjeka zbog kojeg suvremena znanost razumije dinamiku hlađenja i zagrijavanja planeta Zemlje.

Prilično aktualno, zar ne?