SPORNI KARDIGAN PULOVERI

Tom Ford pod teškim optužbama: Sin slavnog glumca tvrdi da pokušava zaraditi na slavi njegova oca

01.04.2019 u 17:41

Bionic
Reading

Sin pokojnog glumca Stevea McQueena tužio je dizajnera Tom Forda i traži 2 milijuna dolara odštete zbog pokušaja da 'kapitalizira' ime njegovog slavnog oca

Na vrhuncu popularnosti sedamdesetih godina prošlog stoljeća, Steve McQueen smatran je holivudskim ultra-cool glumcem, zbog čega je i zaradio nadimke 'Bandito', 'Kralj coola', 'Mac' i 'McQ'.

U tom periodu svoje popularnosti McQueen je proslavio kardigane i ovaj vječno trendi modni komad upravo je zahvaljujući njemu postao tako cool.

Kardigani su i danas vrlo popularni te ih u ponudi ima više dizajnerskih brendova, između ostalih i Tom Ford na kojega se okomio McQueenov sin Chadwick.

Kako piše The Hollywood Reporter, Chadwick je u petak podnio tužbu u kojoj se navodi kako Fordova linija 'McQueen' pulovera krši zaštitni znak njegova oca.

'Određeni modni predmeti postali su sinonim za McQueena, poput vunenog kardigan pulovera sa šal-ovratnikom. McQueen je taj pulover učinio toliko cool da ga je četrdeset godina kasnije nosio i James Bond', napisao je u tužbi Chadwickov odvjetnik Keith Wesley.

Na Fordovoj internetskoj stranici navedeni kardigan pulover prodaje se za 2.390 dolara. Inicijalno se čak nazivao 'McQueen Cardigan', ali je tvrtka ime promijenila u 'Classic Cardigan'.

Međutim, u opisu ovog modnod komada stoji 'kultni Tom Ford McQueen kardigan dizajniran je sa šal-ovratnikom, kožnim gumbima i našivenim džepovima'.

Još je jedan kardigan u svom nazivu nosio ime slavnog glumca. 'Merino McQueen Cardigan' naknadno je promijenio ime u 'Merino Classic', a prodaje se po cijeni od 1690 dolara.

McQueenov sin, koji upravlja pravima na oglašavanje i na zaštitni znak svoga oca, tvrdi da Tom Ford i druge kompanije trguju ugledom glumca i nude lažnu percepciju da su puloveri odobreni od strane njegove obitelji, a tužbu je podigao zbog kršenja zaštitnih znakova, korištenja lažnog odobrenja i nelojalne konkurencije.

  • +12
Trendi kardigan kaputi Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Uz zahtijev da se oduzme sva dobit, Chadwick traži i najmanje 2 milijuna dolara zakonski pripadajuće odštete za svaki registrirani zaštitni znak te sudsku zabranu tvrtkama da koriste zaštitni znak njegova oca, ime, osobnost i sličnost.

Pored toga, sin slavnog glumca zahtijeva i uništavanje svih marketinčkih i promotivnih materijala koji nose ime njegovog oca ili usporedbu s njim.

Pedesetogodišnji Steve McQueen je umro 7. studenog 1980. u Meksiku od raka pluća. Poznati glumac rođen je 24. ožujka 1930. u Beech Groveu u Indiani.

U mladosti je bio problematičan i prije nego što je postao glumačka zvijezda školovao se u odgojno-popravnoj ustanovi. 'Bulitt', 'Veliki bijeg' i 'Bijeg' neki su od njegovih najpoznatijih filmova, a posljednju ulogu odigrao je u filmu 'Lovac' iz 1980. godine.

  • +10
Tom Ford SS/2018. Izvor: Reuters / Autor: ANDREW KELLY