LEKCIJA IZ POVIJESTI

Tko su najpoznatiji bogovi ljubavi?

  • Autor: Maka
  • Zadnja izmjena 25.10.2010 07:24
  • Objavljeno 25.10.2010 u 07:24
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Ljubav je oduvijek bila jedna od najvažnijih ljudskih preokupacija te ujedno i nepresušan izvor inspiracije za mnoge umjetnike

Upravo zbog toga štovali su se bogovi ljubavi te su im prinošene žrtve kako bi se oraspoložili i podarili sreću u ljubavi. 

KUPID

Kupid je jedan od najpoznatijih bogova ljubavi, a u nekim je državama i simbol Valentinova. Pojavljuje se u rimskoj mitologiji, a njegov pandan u grčkoj je Eros. Kupid je bog erotske ljubavi, privlačnosti i ljepote. Poznat je po ispaljivanju svoje strelice, poznate kao Kupidova strelica kako bi širio ljubav. Zato se često za zaljubljenu osobu kaže da ju je pogodila ljubavna strelica. Još ga nazivaju i Amorom. Majka i otac su mu Venera i Mars.

EROS

Eros u grčkoj mitologiji bog je ljubavi, strasti i seksualne požude i sama ljubav. Pojedini izvori pišu da je sin Afrodite i Aresa ili Hefesta, a ostali da je utjelovljenje životvorne snage koja se rodila iz prvobitnog Kaosa. Njegovo ime dolazi od grčke rijeli koja značipožudu. Erosa su prikazivali kao mladog i krilatog dječaka sa spremnim lukom i strijelama koje bi odaslao u srca smrtnika ili bogova. Dvije su vrste njegovih strijela: zlatne s golubovim perjem koje su uzrokovale samo ljubav i sive strijele sa sovinim perjem koje su uzrokovale neodređenost.

AFRODITA

Afrodita je u grčkoj mitologiji božica ljubavi, ljepote, požude i spolnosti. Njezino ime dolazi od grčke riječi aphros koja označava pjenu. Prema nekim legendama, rodila se iz morske pjene koju je oplodio bog neba Uran, nakon što mu je njegov sin Kron odsjekao genitalije kamenim srpom. Budući da ljubav u životima bogova i ljudi ima jako važnu ulogu, Afrodita je bila vrlo cijenjena. Onaj tko joj je iskazivao počasti i prinosio žrtve, mogao je biti siguran u njezinu naklonost. Samo je bila pomalo nestalna, a sreća koju je pružala često je bila i prolazna. Bojažljivog mladića Narcisa, koji je prema kleveti ljubomornih nimfi prezreo njezine darove, dovela je do toga da se zaljubio u samog sebe i na kraju počinio samoubojstvo. Sama Afrodita nije imala sreće u ljubavi.

VENERA

Ono što je u grčkoj mitologiji Afrodita, to je u rimskoj Venera. Bila je jako popularna zbog svoje ljepote i imala je glavnu ulogu u mnogim rimskim festivalima. Štovana je kao donositeljica braka, ljubavi i ljepote. Mnoge mitove o Afroditi preuzeli su Rimljani kao mitove o Veneri. Bila je udana za Vulkana, ali ga je stalno varala s Marsom, njegovim bratom.

Wikipedia

Wikipedia

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Xochipilli - cvjetni princ
FREYA

Freya, Mardell, Vanadis ili Syr božica je ljubavi, ljepote i plodnosti u nordijskoj mitologiji. Freya u staronorveškom znači žena, žena vođa. Njezinu kočiju vukle su dvije mačke, a sama se mogla pretvoriti u sokola. Navodno je lila zlatne suze za odsutnim mužem, ali je često optuživana i za promiskuitet. Mnoge su se žene molile upravo Freyi za pomoć pri porodu.

KAMADEVA

Kamadeva je bog iz indijske mitologije, bog ljubavi i ispunjenih želja. Često se prikazuje sa strelicom, slično kao i Kupid. Simbol mu je delfin. Luk mu je izrađen od šećerne trske, a struna od meda. Strelice su mu bile namirisane mirisom pet različitih cvjetova.

XOCHIPILLI

Xochipilli se prevodi kao 'cvjetni princ'. Bio je štovan u aztečkoj mitologiji, bio je bog umjetnosti, ljubavi, ljepote, plesa i cvjetova. Zanimljivo je da je ovaj bog štitio i sve homoseksualce te prostitutke. Njegova je žena bila Mayuhel, koja nije bila božica već obična, smrtna žena.

Bogovi ljubavi su i:

INANNA: smatrana je ženom neba, pojavljuje se u sumerskoj mitologiji, a boginja je ljubavi i rata. Zaštitnica je seksualne ljubavi i plodnosti.

ISHTAR:
ona je babilonska boginja ljubavi, rata, plodnosti i seksa. Njezin je kult uključivao tzv. svetu prostituciju. Imala je mnogo ljubavnika, a njezin rodni grad Uruk prozvan je gradom svetih kurtizana.

AINE: ona je irska boginja ljubavi, ljeta, bogatstva i neovisnosti. Povezuje se sa suncem, a ponekad ju predstavlja crvena kobila. Ona štiti plodnost i rast.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!