MAJKA HRABROST

Tko je nagovorio Angelinu na operaciju?

15.05.2013 u 13:00

Bionic
Reading

Angelinu je proganjala smrt njezine majke te je bila prestrašena da će doživjeti istu sudbinu. Nakon odstranjenja dojki, Angelina se navodno planira povući iz svijeta filma te posvetiti obitelji i humanitarnom radu

Bila je tako nježna i puna ljubavi da su joj njezina djeca dala nadimak mashmallow. A kada je Marcheline Bertrand umrla od raka 2007., njezina je obitelj duboko žalila. Tragovi njezine smrti osjetili su se i jučer, kada je njezina kći, glumica Angelina Jolie, objavila da se dobrovoljno podvrgnula dvostrukoj mastektomiji.

Angelina je svjedočila majčinoj šestogodišnjoj bitki s rakom jajnika koju je izgubila u 56. godini. Od njezine je smrti Angelina patila od depresije, a veza s Bradom Pittom doživljavala ekstremne padove. Jednom je odala počast Marcheline rekavši: 'Nikad neću biti tako dobra majka kao što je ona bila. Bila je sama utjelovljena milost. Bila velikodušna, puna ljubavi i bolja od mene.'

Ponekad bi Angelina došla u hotel Raffles L'Ermitage na Beverly Hillsu u kojem je njezina majka živjela posljednje dvije godine svog života.

Angelina će se sada navodno podvrgnuti histerektomiji i odstranjenju jajnika kako bi smanjila rizik od raka jajnika. No unatoč tome, veseli se svojoj budućnosti. U kolumni za New York Times, potvrdila je da ju je zdravstvena kriza zbližila s Bradom s kojim je u vezi od 2005. Brad je bio uz nju tijekom operacija i oporavka, a kod kuće se brinuo za njihovo šestero djece.

Na testiranje krvi kojim se otkrivaju rizični geni nagovorila ju je njegova majka Jane Pitt. Prema jednom izvoru, Angelina je odluku da se testira donijela tijekom obiteljskog odmora prošlog Božića. Bradova se obitelj okupila u kući dizajnerice Donne Karan na Parrot Cayu, a Jane je insistirala da se Angelina suoči sa svojim zdravstvenim strahovima.

Angelina je dugo bila uvjerena da neće doživjeti duboku starost zbog majčinih zdravstvenih problema. 'Nema dugovječnosti na majčinoj strani obitelji', rekla je jednom istaknuvši da joj je baka umrla u 45. godini. Jane je uvjeravala Angelinu u opravdanost genskog testiranja, kako bi saznala je li joj suđeno da doživi istu sudbinu kao i njezina majka.

Marcheline, koja je odrasla u Illinoisu, udala se za zvijezdu filma 'Ponoćni kauboj' Jona Voighta u 21. godini. Nakon rođenja sina Jamesa 1973. i Angeline 1975., prekinula je glumačku karijeru.

Njezina prijateljica, glumica Jacqueline Bisset, koja je Angelinina kuma, izjavila je kako se Marcheline posvetila djeci. Međutim, od Voighta se razvela 1976. zbog njegove nevjere. Angelina je odrastala kao divlja tinejdžerica, a njezina majka nije bila sklona discipliniranju kćeri, kojoj je čak dopuštala da dovodi dečke kod kuće.

Marcheline je dijagnosticiran rak jajnika 1999., iste godine kada je Angelina postala mlada holivudska zvijezda. Marchelineina je posljednja želja bila da se Angelina uda za Brada, a ona je također izabrala ime za Paxa, dječaka iz Kambodže kojeg je Angelina usvojila šest tjedana nakon majčine smrti.

U televizijskom intervjuu 2007. Angelina je s puno toplije opisala svoju majku govoreći: 'Zvala se Marcheline, ali mi smo je zvali marshmallow, jer je bila najmekša, najnježnija žena na svijetu. Bila je stvarno slatka i nikada nije bila ljuta. No svoju je djecu branila žestoko.'

'Moja se majka borila s rakom i umrla je u 56. godini. Svoju je prvu unučad držala u naručju. No moja druga djeca nikada neće imati priliku upoznati je i saznati kako je bila puna ljubavi. 'Često govorimo o maminoj mami i pokušavam im objasniti bolest koja ju je odvela od nas. Pitali su me bi li se isto moglo dogoditi meni. Uvijek sam im govorila da se ne brinu, ali istina je da nosim 'neispravan' gen BRCA1 koji mi povećava rizik od razvoja raka dojke i jajnika.'

Nakon što je obaviještena o rizicima, Angelina je donijela odluku da se podvrgne preventivnoj dvostrukoj mastektomiji. Izabrala je kliniku Pink Lotus na Beverly Hillsu. Angelina je proces započela 2. veljače postupkom povećanja protoka krvi kako bi povećala šanse za spas bradavica. 16. veljače u osmosatnoj su joj operaciji uklonili tkivo dojke zamijenivši ga privremenom implantatima.

Dana 26. ožujka, već je otputovala u Kongo na humanitarnu misiju s britanskim ministrom vanjskih poslova Williamom Hagueom. Navodno se onesvijestila u kupaonici tijekom putovanja. Sudjelovala je na Women In The World Summitu u New Yorku 4. travnja, a 11. travnja bila je na sastanku G8 u Londonu. Rekonstruktivni zahvat imala je 20. travnja.

Daily Mail saznaje kako Angelina razmišlja da se za dobrotvorne svrhe snimi u toplesu čime želi podići svijest o potrebi genskog testiranja i preventivnih tretmana. Istodobno, ona i Brad Pitt planiraju radikalno promijeniti život nakon operacije. Angelina će se povući iz glume te se usredotočiti na humanitarni rad i obitelj, navodi Daily Mail.

Navodno bi bila sretna da se više nikada ne pojavi na velikom platnu. Planira samo jedan filmski projekt koji bi režirala, a u kojem ne bi glumila.

Brad i Angie žele provesti što više vremena u svom dvorcu u južnoj Francuskoj. Bliski izvori kažu da će se tamo i vjenčati najkasnije za šest tjedana, a planiraju usvojiti još jedno dijete.