NOVA SAZNANJA

Tinejdžeri se ne mogu koncentrirati jer im mozak nije razvijen

03.06.2010 u 08:41

Bionic
Reading

Tinejdžeri se teže koncentriraju jer im je mozak sličniji onome u mlađe djece, odnosno nije sasvim razvijen iako ima više sivih stanica koje tek kasnije postaju efikasne

Pokazalo je to najnovije istraživanje u Velikoj Britaniji te bacilo sasvim novo svjetlo na ljudski mozak. Naime, dokazano je da se mozak sasvim razvije tek u kasnim dvadesetim godinama, a kod nekih ljudi i u ranim tridesetima, a dosad se mislilo da se to događa mnogo ranije.

Na University Collegeu u Londonu pratili su moždanu aktivnost 200 dobrovoljaca od sedam do 27 godina. Kod tinejdžera i djece velika se aktivnost događa u dijelu mozga zvanom prednji korteks koji je zadužen za obavljanje više aktivnosti odjednom te za donošenje odluka. Dosad se znalo da je taj dio mozga izrazito aktivan kod djece, međutim nije se znalo da je jednako aktivan i u tinejdžera, a uzrokuje to da mozak mora jače raditi da bi obradio određenu informaciju.

Stoga, smatraju liječnici, tinejdžerski mozak mora više raditi od odraslog da bi obradio informacije i često se suočava s kaotičnim mislima koje mora prevladati. Upravo zbog toga se tinejdžerima teže koncentrirati. Ukratko, mozak im mnogo više radi, ali se mnogo od te energije gubi jer se u tinejdžerskom mozgu mnogo toga događa odjednom.

Kako starimo, smanjuje se količina sive tvari, ali zbog toga informacije lakše prolaze kroz živčane transmitere u mozgu pa on tada radi bolje i efektnije.