NOVO ISTRAŽIVANJE

Tinejdžeri pasivni pušači skloniji gubitku sluha?

19.07.2011 u 15:13

Bionic
Reading

Nedavno istraživanje provedeno u SAD-u pokazalo je da su tinejdžeri koji su izloženi pasivnom pušenju skloniji gubitku sluha

Rezultati provedeni u SAD-u na oko 1500 tinejdžera u dobi od 12 do 19 godina ukazali su na ovo nevjerojatno otkriće.

Zbog čega je pasivno pušenje u vezi s problemima sa sluhom, nije poznato, no rezultati koje su mnogi stručnjaci nazvali začuđujućima važni su za općenita nastojanja da se mlade nepušače, posebice djecu, zaštiti od duhanskoga dima.

'Moramo se usredotočiti na adolescentsku populaciju kako bismo im pomogli i zaštitili ih', kaže dr. Anil Lalwani, koji je sa svojim kolegama radio na ovom istraživanju.

Pasivno pušenje dovedeno je u vezu s nizom zdravstvenih problema kod djece, od respiratorne infekcije do problema u ponašanju, iako još uvijek nema dokaza da je nikotinski dim u korijenu svih tih problema.

Lalwani i njegovi kolege sa Sveučilišnog medicinskog centra Langone u New Yorku sumnjaju da dim od cigareta može utjecati na protok krvi u unutarnjem uhu kod djece, što utječe na sluh.

Istraživanje je pokazalo da je oko 12 posto ispitanih tinejdžera pasivnih pušača imalo neke probleme sa sluhom, dok je iste probleme imalo manje od osam posto ispitanih koji nisu bili izloženi cigaretnom dimu.

'Iznenađeni smo ovim rezultatima. Otprije nam je dobro poznato koliko je pušenje štetno za mlade, no ovo istraživanje daje jednu sasvim novu dimenziju', prokomentirao je dr. Joseph DiFranza s Medicinskog sveučilišta u Massachusettsu koji nije bio u istraživačkom timu.