elektroterapija

TENS uređaji – idealno rješenje za bolne križobolje, bolove u ramenima ili vratu

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

TENS (transkutana električna stimulacija živaca) je neinvazivna i široko rasprostranjena terapija za liječenje kronične i akutne boli u leđima, vratu, ramenu, koljenu itd. TENS uređaji su male, relativno diskretne prijenosne jedinice koje omogućuju provođenje navedene terapije

Naime, ova vrsta elektroterapije potiče masažu, ublažava napetost i opušta mišiće, a sve to pozitivno utječe ne samo na fizičko nego i na psihičko te emocionalno stanje pojedinca. Princip rada je takav da se transkutana električna stimulacija živaca fokusira samo na osjetne živčane završetke odgovorne za bol uzrokovanu grčevima i ozljedama. U blizini izvora boli na kožu se postavljaju elektrode. TENS uređaji putem elektroda isporučuju manje električne impulse odnosno struju. Električni impulsi, mogli bismo reći, preplavljuju živčani sustav i ujedno smanjuju njegovu sposobnost prenošenja signala boli u mozak i leđnu moždinu. Osim toga, ta ista struja potiče oslobađanje endorfina u tijelu kako bi se ublažila bol koju pacijent osjeća (endorfini djeluju kao prirodni analgetik). Također, trenutni blokovi signaliziraju receptorima za bol u mozgu o eventualnoj povredi mišića. Sve to pomaže endorfinima da bolje rade svoj iscjeliteljski posao.

TENS uređaji do nedavno su se koristili isključivo na medicinskim institutima ili u centrima za fizioterapiju, što zbog cijene, što zbog nerazvijenog tržišta. Ali danas ga može kupiti na brojnim medicinskim web shopovima od kojih svakako treba izdvojiti Crosst.hr; naime, ponuda TENS uređaja na Crosst.hr znatno se razlikuje od ponude konkurencije, budući da na jednom mjestu možete pregledati široku paletu proizvoda renomiranih proizvođača s pripadajućim karakteristikama i indikacijama.

Omron TENS uređaji

Omron je poznati svjetski proizvođač TENS uređaja koji elektrostimulacijom živaca ublažavaju i otklanjaju bolova u zglobovima i mišićima te ukočenost u leđima, nogama, rukama i ramenima. Triple Action TENS tehnologija potiče masažu s ciljem blokiranja boli, poboljšava cirkulaciju krvi (uslijed ponavljajućih kontrakcija i otpuštanja mišića) te aktivira otpuštanje endorfina. Omron E3 je malen i lako prenosiv uređaj tako da ga uvijek možete imati uza se i u trenutku se riješiti napetosti, umora te boli u mišićima koja Vam remeti obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Beurer TENS uređaji

Beurer TENS uređaji zauzeli su posebno mjesto na medicinskoj web trgovini Crosst.hr. Oni se od modela prethodnog proizvođača razlikuju po tome što imaju tri funkcije. Prva se odnosi na terapiju protiv bolova pri upali i uklještenju živaca, druga na stimuliranje rada mišića (EMS – električna stimulacija mišića), a treća je odgovorna za opuštanje i masažu mišića. Električna stimulacija idealna je za trening mišića i regeneraciju. Upravo zahvaljujući multifunkcionalnosti, Beurer TENS modeli logičan su izbor svakog pojedinca koji pati od čestih upala i bolova u mišićima.

BEURER EM 59 ima dodatnu funkciju grijanja koja također pridonosi opuštanju i masaži mišića. Osim toga, 3 su mogućnosti njegova korištenja: TENS/EMS + toplina, samo TENS ili samo toplina. Kroz 4 elektrode s gel pločicama prolaze električni impulsi podesivog intenziteta. Priuštite si ugodnu elektroterapiju i odaberite jednu od 64 unaprijed programirane aplikacije ili 6 prilagodljivih programa. Vaši mišići će vam biti zahvalni.

Dodatne karakteristike Beurer TENS uređaja odnose se na 2/4 zasebno podesiva kanala s 4/8 elektroda, zatim na podesivo vrijeme tretmana u trajanju od 5-90 minuta te na jednostavnost čitanja za što je zaslužna osvijetljena pozadina zaslona. Važno je spomenuti da se svi modeli jednostavno koriste, imaju sigurnosno isključivanje i ergonomskog su dizajna. Udobnost tijekom nošenja od velikog je značaja posebno kod ovakvih proizvoda koji se stavljaju na kožu radi izravne stimulacije mišića.

Postoje i posebni Beurer TENS uređaji za pojedini dio tijela: za zapešće i podlakticu, za koljena i lakat, za ramena, gležanj itd. Svi proizvodi su fleksibilni i podesivi tako da se u potpunosti prilagođavaju pojedincu. Dvije trajne elektrode izrađene su od provodljivog ugljičnog materijala čime se uklanja potreba za dodatnim gelom, kao što je slučaj kod BEURER EM 59 uređaja. Univerzalna manžeta omogućuje korištenje i na jednoj i na drugoj strani tijela, što je osobito praktično jer nećete morati imati dva uređaja.

HuBDIC TENS uređaji

Dvokanalni HuBDIC TENS uređaj nove generacije ublažava bolove u mišićima i zglobovima te pomaže kod neuralgije (bol živaca) i neuroparalize (uzetost živaca). Putem mekanih elektroda TENS uređaj šalje mišićima lagani električni impuls na koji oni reagiraju stezanjem i opuštanjem. HuBDIC TENS neizostavno je medicinsko pomagalo u slučajevima bolnih križobolja, bolova u ramenima ili vratu. Zahvaljujući niskofrekventnoj i srednjefrekventnoj stimulaciji prikladan je i za tretiranje bolova kod artritisa i išijasa.

TENS uređaji neizostavni su osobni medicinski proizvodi osmišljeni za život bez boli. Bez obzira na to imate li bolove u leđima, rukama, ramenima ili koljenima, zahvaljujući transkutanoj električnoj stimulaciji živaca u trenu ćete osjetiti olakšanje. I to na potpuno prirodan način. Uređaji su diskretni i jednostavni za korištenje; samo postavite elektrode na bolno mjesto, uređaj pričvrstite na remen ili ga spremite u džep i terapija može započeti. TENS uređaji pružaju Vam potpunu kontrolu nad terapijom za razliku od analgetika i protuupalnih lijekova, budući da nije dopušteno na svoju ruku povećavati ili smanjivati dozu. Ovisno o kojem je konkretno uređaju riječ, imate niz različitih postavki intenziteta i načina rada koje prilagođavate prema vlastitim potrebama.

Za detaljnije informacije svakako Vam savjetujemo da posjetite Crosst.hr. Odaberite svoj TENS uređaj, opustite se i osnažite tijelo kako biste život i sve svoje aktivnosti mogli živjeti u potpunosti.  

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!