RAJ ZA KLINCE I KLINCEZE

Tematski uredite dječju sobu

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Uređenje dječje sobe predstavlja poseban izazov, jer se moraju zadovoljiti svi funkcionalni zahtjevi, ali i stvoriti ugodno okruženje u kojem će mališani doista uživati. Tematsko uređenje dječje sobe pravo je rješenje za djecu i roditelje, jer ispunjava sve potrebne zahtjeve i pretvara je u mjesto gdje mašta postaje stvarnost

Dječje želje trebaju biti uvažene, barem kad se radi o uređenju dječje sobe u kojoj provode vrijeme u igri ili učenju. Okruženje u kojem se osjećaju ispunjeno, zadovoljno i sretno odrazit će se na opće raspoloženje. Dopustite mališanima da u prostor svoje sobe unesu elemente koji ih raduju, motiviraju i nadahnjuju. Želje će im ponekad biti čudne ili neshvaćene iz perspektive odraslih, ali identitet sobe koji će kreirati svojom maštom dat će im samopouzdanje te je učiniti sigurnim utočištem u svakom trenutku.

interijerNET.hr

interijerNET.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Teme uređenja dječje sobe mogu biti raznolike, a ovise ponajviše o samom djetetu: spolu, dobi, karakteru, sklonostima, omiljenim likovima… Vrlo jednostavan način tematskog uređenja je koloristički, kada boje postaju naglašeni dio sobe. Vesele i razigrane boje elemenata namještaja i zidova, upotpunjene omiljenim igračkama i drugim predmetima za zabavu, pretvaraju sobu u šarenu oazu koja potiče na igru i aktivnost te stvara topao ugođaj u prostoru.

Ako imate malu djecu koja još nisu opterećena školskim obavezama, pretvorite sobu u veliku igraonicu, u kojoj su omiljene igračke dostupne u svakom trenutku bez naglašene obaveze slaganja i pospremanja nakon igre. Preporučljivije je ovakvu igraonicu organizirati u dječjoj sobi, nego u dnevnom boravku, što se u praksi često događa. Na taj način dijete uči da ima svoj osobni prostor i slobodu da baš u njemu čini što želi. Kad odraste, isti će prostor uz određene transformacije, koristiti za ozbiljnije obaveze poput učenja, ali će zadržati osjećaj pripadnosti i slobode u njemu.

Omiljeni likovi crtanih filmova često su ukras dječjih soba, a prostor mogu upotpuniti kao slike ili crteži na zidovima, policama, stolovima, tepisima te kao dekorativne folije postavljene na vrata ormara.

interijerNET.hr

interijerNET.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Junake filmova, koji često simboliziraju snagu i moć te nose pozitivne poruke o međuljudskim odnosima i pravednosti, unesite kao temu dječje sobe ako su vaši mališani doista opčinjeni njima. Tema može biti dominantna u prostoru kroz boje i motive na elementima namještaja, tapete na zidovima, figure na policama… Ovakvo uređenje soba može biti doista efektno te ostaviti bez daha i odrasle!

Djeca su često opčinjena životinjama, ali se nemaju priliku igrati s njima. Stoga im sobu pretvorite u malo 'životinjsko carstvo' ispunjeno plišanim, plastičnim i gumenim životinjama različitih vrsta. Osigurajte dovoljno slobodne površine na podu sobe kako bi sve 'životinje' mogle prisustvovati igri. Ugođaj upotpunite posteljinom i jastučićima s prigodnim motivima.

Dječja mašta je neizmjerna. Djeca se često sama doživljavaju poput likova koje gledaju na TV-u i dodjeljuju si uloge vitezova, gusara, ratnika, vila, princeza... Stvorite im okruženje imaginarnog svijeta u kojem njihove uloge postaju stvarne. Osim tematskog ugođaja sobe, osigurajte rekvizite za dobru kostimografiju te dovoljno prostora za akcijske zahvate.

Ako vaše dijete posjeduje poseban talent, poput glazbenog ili likovnog, uredite mu sobu na način da izražava te talente. Prisutnošću odgovarajućih instrumenata ili pribora, u svakom će trenutku moći izraziti i dalje razvijati tu sposobnost, kroz igru ili ozbiljno vježbanje i učenje.

interijerNET.hr

interijerNET.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Neki mališani već od ranog djetinjstva pokazuju sklonost različitim vrstama sporta tj. tjelesnoj aktivnosti. Ako imate takvo dijete, pretvorite sobu u prostor za učenje, igru i vježbanje. Postavom jednostavnih sprava i osiguravanjem dovoljno velike slobodne površine poda pretvorit ćete sobu u vježbaonicu tj. mjesto za pravu akciju. Ugođaj možete upotpuniti prigodnim sportskim tj. dinamičnim motivima fototapeta ili oslikavanjem zidova.

Dječja soba mjesto je gdje mališani postaju sve što žele. Odaberite prigodnu temu uređenja te sobu učinite osobitom na način da ostane ugodna uspomena djetinjstva.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović Dumendžić i mr. ing. arh. Izabele Galović Ninić, koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi