ĆEVAPI SU IN

Telegraph: Balkanska hrana je novi svjetski hit

09.03.2015 u 13:12

Bionic
Reading

Područje Balkana prečesto se povezuje s konfliktima, a premalo s gastronomskom scenom. No i to bi se moglo uskoro promijeniti, piše britanski Telegraph, jer balkanska hrana postaje novi hit na gastronomskoj sceni

Britanski ljubitelje dobre hrane sve se više zanimaju za ponudu balkanskih jela. Novi kulinarski show Ricka Steina, kao i kuharica 'Od Venecije do Istanbula' poznatog chefa, vodi od obala istočnog Mediterana u potrazi za autentičnim jelima, uključujući hrvatske delikatese i albansku pečenu janjetinu, pa sve do venecijskih poslastica.

Za kulinarsku ponudu ovog dijela svijeta zainteresiran je i chef Yotam Ottolenghi, a britanski trgovački lanci Waitrose i Ocado također pokazuju interes za balkanskom hranom pa se na njihovim policama može naći i makedonski ajvar.

Ajvar je zapeo za oko i Ottolenghiju, a koristi ga u receptu za bosanske ćevape, ali i Jamieju Oliveru - a on ga prodaje u svom web shopu

Britancima je postalo zanimljivo područje Balkana, s kojim se dosad, pogotovo kad je gastronomija Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske i Makedonije u pitanju, nisu često susretali.

'Balkanska kuhinja je sezonska i u njoj prevladavaju lokalne namirnice. Svaka od ovih zemalja ponosi se svojim specijalitetima, ali ćete opet pronaći neka slična jela u svakoj od njih. Balkan je plodna regija, a jela su bazirana na svježim proizvodima, iako nikako ne možete pobjeći od njihove ljubavi prema mesu s roštilja. Ćevapi se mogu naći u svakoj ulici u svakom gradu', objasnio je za Telegraphchef Philip Evans, a on uvozi makedonske prehrambene proizvode u Veliku Britaniju. U Makedoniji su, ističe Evans, popularna jela s rižom, a stavljaju je u jako puno jela, između ostalog u poznati specijalitet – sarmu.

Poznati londonski restoran Peckham Bazaar nudi balkanske specijalitete, a drži ga John Gionleka, albanskog podrijetla. On kaže da je meso s roštilja na Balkanu vrsta umjetnosti, a njemu osobno najdraža jela su burek i pečena albanska janjetina. Ključni sastojci za balkansku kuhinju su, prema Gionleki, maslinovo ulje,origano, češnjak, paprika, svježe voće i povrće te 'štedljiva ruka' kojaće sve to dobro kombinirati.