TREND REPORT

Sviđaju li vam se novi trendovi u uređenju kupaonica?

  • +4

Trendovi u uređenju kupaonica

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: interijernet.hr

Bionic
Reading

Inspiracija prirodom, njezinim organskim formama i neutralnim bojama, retro te apstraktne forme najnoviji su trendovi u uređenju kupaonica

Međunarodni sajam kupaonskog namještaja, opreme i keramike, Cersaie je održan od 23. do 27. rujna u Bologni 31. put. Oko devetsto izlagača, od kojih 302 inozemna iz 35 zemalja, ponudilo je mnogo  noviteta u svijetu kupaonica. Kupaonica kao sastavni dio stambenog prostora postaje sve značajnija. Koncepcija stanovanja razvija se u smjeru maksimalnog korištenja i uživanja u svim prostorima pa se isto odnosi i na kupaonski prostor. Arhitekti, dizajneri i proizvođači jednako razmišljaju i o malim i velikim površinama kupaonica, kao i različitim rasponima cijena pa je uživanje zagarantirano svima.

Već na prvi pogled kupaonica izgleda kao produženi dio dnevnog boravka, elementi namještaja su dinamični, često postavljeni u kompoziciju u koju se integrira umivaonik, kada i WC školjka. Obavezan element je poličar s foteljicom ili stolicom, ispunjen knjigama ili dekorativnim predmetima, a dekorativna ambijentalna rasvjeta neizostavna je.

Dominacija prirodnih materijala

Zelenilo i prirodan izgled postaju sastavni dio svake kupaonice. Kada se u ovu zonu integrira wellness, uživanje je potpuno. Tuš-kabine sve su kompleksnije te sadrže hidromasažne sustave, turske kupelji i infracrveno zračenje. Velika se pažnja daje ekologiji - sve više uređaja štedi vodu i energiju. Ekološki, prirodan izgled, kao i način života postaju i trend i imperativ suvremenog korištenja kupaonice.

U kupaonskom namještaju dominiraju prirodni materijali: kamen, drvo, metal. Metal je sve češći dekorativni detalj ili je čitava konstrukcija elementa metalna, a najčešće se koristi bakar. Dominira mat obrada površine koja uz prirodne tonove, bež prema smeđoj, svijetlosiva, boja pijeska, antracit, stvara izuzetno ugodan vizualni doživljaj. Retro izgled kupaonice prisutan je i u segmentu namještaja, bilo da se radi o profinjenim ili rustikalnim verzijama.

Sanitarna oprema vizualno je vrlo raznolika, primjenjuju se i ovalni i pravokutni oblici. Materijali poput Kerrocka ili Coriana stvorili su nove mogućnosti oblikovanja umivaonika, kada ili tuš-kada, a često se koristi i kamen.

Novitet su umivaonici i tuš-kabine koji svojom površinom i bojom imitiraju beton i cement. Vizualno interesantni i vrlo praktični za održavanje, bit će svakako prihvaćeni na tržištu. Tuš-kabine su staklene, ali sve češće od reflektirajućeg stakla koje korisniku pruža puno veću intimu. Sustavi zatvaranja i održavanja kabina sve su praktičniji. LED-rasvjeta u tuš-kabini obavezna je.

Armature su sve raznolikije, bilo da se radi o bojama ili materijalima. Osim sjajnih inox armatura, sve je više brušenih, bakrenih, bojanih u crnu, bijelu, crvenu boju. One su vrlo jednostavnog dizajna, retro izgleda ili apstraktnih oblika za ljubitelje individualnog pristupa.

In su neutralne boje

Svijet keramičkih pločica postaje sve interesantniji i raznovrsniji. Tehnika printa na keramici otvorila je svijet neograničenih kreativnih mogućnosti. Trend prirode osjeća se i ovom segmentu, pločice imitiraju sve vrste drveta, betona, cementa i mramora, u paleti neutralnih boja.

Površine su glatke, često mat ili reljefne. Ljubitelji retro stila će naći veliki izbor uzoraka iz razdoblja početka 20. stoljeća, ali razrađenih na moderan način patchworka. Treći su smjer apstraktne forme i cvjetni motivi, bilo da se radi o malim ili velikim uzorcima. Paleta boja i ovdje je neutralna. Crvena, zelena, plava, ljubičasta su boje koje se javljaju samo u detaljima, a crna i bijela sastavna su paleta retro stila.

Svijet mozaika uvijek je vrlo raznolik i elegantan. Mozaici se slažu na način da stvaraju uzorke ili motive na zidu, a oblici su im raznoliki: trokutasti, pravokutni, okrugli, nepravilni. Ovdje su dozvoljene sve boje. Postavljaju se na podove, zidove, dijelove namještaja.

Kupaonski radijatori
vrlo su dekorativni i rasponom materijala vrlo raznoliki. I u ovom segmentu je energetska učinkovitost vrlo izražena.