sveti gral

Svi su ludi za ovim beauty proizvodom: Pomaže kod prhuti, prištića, uraslih dlačica...

10.04.2024 u 14:02

Bionic
Reading

Britanski brend The Ordinary jedan je od predvodnika revolucije u kozmetičkom svijetu, a svojom svestranom glikolnom kiselinom osvojio je skincare entuzijaste diljem svijeta

Na Instagramu i TikToku posljednjih godina nerijetko svjedočimo otkrivanju novih načina korištenja glikolne kiseline.

Spomenuta kiselina spada u skupinu alfa-hidroksilnih kiselina (AHA), a njena najveća vrijednost leži u činjenici da ima jako malu molekulu koja ima sposobnost prodrijeti ispod površinskog sloja kože, a samim time jako je učinkovita i ima snagu napraviti konkretne promjene na koži.

Za razliku od mehaničkih pilinga, glikolna kiselina ne zahtijeva grubo ribanje kože te se na njoj tako smanjuju mikrooštećenja. Osim toga, ova kiselina je humektant, što znači da privlači i veže vodu na stanice kože.

Prema svjedočanstvima skincare entuzijasta diljem svijeta, jedna od najpovoljnijih, ali i najučinkovitijih glikolnih kiselina na tržištu stiže s potpisom britanskog brenda The Ordinary.

Ne koristi se samo na koži lica

Iako je glikolna kiselina donedavno korištena kao sastojak koji će poboljšati izgled kože lica, ne postoji razlog da ju ne koristimo i na ostalim dijelovima tijela.

Upravo nas je na ovu činjenicu gotovo svakodnevno upozorava beauty zajednica sa TikToka i Instagrama gdje tisuće i tisuće korisnika dijele iskustva korištenja glikolne kiseline brenda Ordinary.

Osim na licu, glikolnu kiselinu moguće je koristiti i na koži pazuha gdje će posvijetliti kožu, a i blagotvorno utjecati na miris (pojedini korisnici tvrde da zbog glikolne kiseline više ne koriste dezodoranse).

Također se može koristiti i na petama ili laktovima, odnosno na tvrdoj koži koju će omekšati. Brojni tvrde da uspješno rješava problem pureće kože, zvan keratosis pilaris, kao i problem akni i mitesera na leđima, dekolteu i drugim dijelovima tijela.

Glikolna kiselina će ravnomjerno i nježno oljuštiti stvorene nakupine keratina u folikuli i spriječiti njihovo ponovno stvaranje. Također je važno osigurati da je koža pravilno navlažena, kako bi se omekšale neravnine i umirila suha koža.

Posebno dobro djeluje u suzbijanju komedonalnih akni, koje se javljaju kada se pore začepe uljem i mrtvim stanicama kože.

Tema o ispucalim stopalima na TikToku ima više od 5,7 milijardi pregleda, dok hashtagovi #footcare i #dryfeet imaju 1,2 milijarde, odnosno 129 milijuna pregleda. Oznake su prepune zanimljivih savjeta, koji uključuju i glikolnu kiselinu.

TikTokerica koja se krije iza profila @calistatee prikupila je stotine tisuća lajkova jer je svojim pratiteljima pokazala kako se rješava ispucale, suhe kože na tabanima uz pomoć glikolne kiseline brenda Ordinary i hidratantne kreme.

Njezin beauty trik pobudio je zanimanje i izvršne direktorice i suosnivačice brenda, Nicole Kilner, koja je izjavila da je i ovaj trik sama isprobala — i da djeluje odlično.

Problem uraslih dlačica također je lako suzbiti s glikolnom kiselinom, a može se nanijeti prije ili poslije brijanja.

Glikolna kiselina pomaže i u problemima s prhuti i s masnom kosom, pa se koristi i na tjemenu. Na Instagramu i TikToku postoji čitav niz svjedočanstva koji potvrđuju učinkovitost glikolne kiseline u navedenim problemima.

Potvrđeno je da glikolna kiselina povećava i razinu hijaluronske kiseline u koži, tvari koja pomaže zadržati vlažnost kože. Osim toga, potiče proizvodnju kolagena, glavnog strukturnog proteina u koži te elastina koji je zaslužan za elastičnost kože, čime pomaže i u očuvanju mladolikog izgleda.

Glikolna kiselina sigurna je za korištenje u koncentraciji od 10 posto ili manje. No, koncentracije veće od 10 posto smiju se koristiti samo pod nadzorom dermatologa ili kozmetičara. Ako je nije prije koristili, a želite je uvesti u rutinu njege kože, počnite s najnižom koncentracijom glikolne kiseline i svakodnevno nosite kremu sa zaštitom od sunca kako biste smanjili rizik od neželjenih mrlja.