NAJ U 2013.

Svi modni trendovi koje morate usvojiti

24.12.2013 u 07:54

  • +7

Naj u 2013, modni trendovi

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Bionic
Reading

Kad se osvrnemo unatrag, sve zbrojimo, oduzmemo i podvučemo crtu, bila je to još jedna modna godina u koju smo neke trendove provukli od lani, a neki novi sigurno su zagospodarili pistama, izlozima, i naposljetku ulicama. Ovako je to izgledalo

Četvrtasta peta na gležnjačama, čiji je predvodnik brend Acne i njihove 'Pistol boots', potpuno su zaživjele u uličnoj modi. Takvu petu dakako imaju i visoke čizme.

Clutch
nikad nije bio toliko poželjan modni dodatak za izlaske kao ove godine. Nosile su se torbice u metalik srebrnoj ili zlatnoj varijanti, sa svjetlucavim detaljima, ali i one lakirane u bojama.

Ombre
- pri čemu se tamnija kosa u donjem dijelu boji u svijetle pramenove, frizerski je hit; čak se i zagrižene plavuše boje u smeđe nijanse ne bi li izvukle te zabavne medene uvojke.

Predimenzionirani komadi odjeće
– kratke majice, veste, kaputi – sve je moralo i mora izgledati kao pet brojeva preveliko. Porub rukava spušten je gotovo do lakta.

Kratke majice otkrivaju pupak – bolero majice zaživjele su u modi ljetos, kad su ih isfurale strane i domaće slavne pomodarke, od Victorije Beckham, Rihanne, Diane Kruger, Jennifer Lopez i Halle Berry.

Koža i kožni detalji (i prava i umjetna) bili su hit svih godišnjih doba, bilo da se radilo o hlačama, tajicama, minicama, vrućim hlačicama, jaknama ili samo kožnim umecima na najrazličitijim materijalima.

Motorističke jakne obilježile su i proljeće i jesen 2013. Oduvijek slove kao poželjne u ormaru svake modno osviještene žene, no ove su godine, uz gležnjače s metalik dodacima, postale najčešći odjevni komad pomodarki po gradovima.

Čipka – čipka nije ovogodišnja novost, no na nju su igrale sve svjetske zvijezde što na crvenim tepisima, što na neformalnijim zabavama.

Špic-salonke – oštri vrhovi vratili su se u modu i poprimili masovne razmjere. Ne samo salonke, i gležnjače i čizmice smiju imati ovaj vrh. Mnogi se izjašnjavaju, muškarci i žene, da im je ovakav modni dodatak glavni fetiš.

Debele zlatne ogrlice – zapravo, sve je bilo u zlatu ove godine. Do sada su srebrni detalji slovili kao više 'kul' elementi, no čak su i rokerice ove godine pokleknule, ako ne pred drugim, onda pred zlatnim zakovicama. Kopče na torbama, remenju, cipelama, ali i gumbi i patentni zatvarači – sve to mora imati zlatni odsjaj.

Naše su gradove zaposjeli modni dućani rabljene odjeće, što je trend iz prošle godine, no ove se godine njihov broj još povećao. Nisu dakako svi jednako uspješni, ali čini se da smo ipak stekli naviku tu i tamo zaviriti u koji od takvih dućana.

Srca na odjevnim komadima s potpisom Burberry Prorsum postala su must-have nakon što su ih isfurali brojni poznati zaljubljenici u modu: Victoria Beckham, Kate Bosworth, Helen Flanagan, Harry Styles, pa čak i naš Marko Grubnić.

Srednja dužina haljina i suknja, ona do ispod koljena, također je ostala u fokusu, pokleknule su pred ovim trendom čak i one koje gorljivo vole minice.

Sijeda kosa – mislite li da Kate Middleton nije stigla kod frizera onaj dan kad je u javnosti pokazala sijedu kosu? Ili da su Angelini Jolie slučajno provirili sijedi pramenovi? Ne, naravno, to je ipak svojevrsna poruka svima opterećenim besprijekornim izgledom da je važno dostojno nositi godine i biti zadovoljan sobom.

Pomodarka čiji smo modni stil najviše komentirali u ovoj godini je glumica Jessica Alba, koja definitivno najbolje nosi ulične kombinacije, a slijedi je američka stilistica Olivia Palermo. Anita Dujić, Đurđa Tedeschi, Jelena Veljača, Ljupka Gojić Mikić, Judita Franković, Mirela Forić, Iva Balaban i Severina modno su najhvaljenije Hrvatice.

Pohvalit ćemo za kraj i jedan hrabar modni istup koji je izazvao neviđenu lavinu u domaćem modnom svijetu, a to je bio Toni Ricov, dizajner s Hvara, koji je na modnu pistu, umjesto košulja, hlača i odijela, poslao modele s nakurnjacima i parolom 'Država u k...., moda za k...., KUPUJMO HRVATSKO'. Javno je i istupio i jasno, glasno i konkretno prozvao i modne organizatore, i novinarske krugove, i industriju i državnu politiku. Bravo!