OPREZ, OLOVO!

Sve opasnosti koje skriva bižuterija

  • Autor: Maka
  • Zadnja izmjena 28.09.2009 10:11
  • Objavljeno 28.09.2009 u 10:11
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Već smo mnogo puta čuli vijesti o neispravnim dječjim igračkama koje mogu sadržavati kancerogene i ostale štetne tvari. Također, čuli smo i za štetnost boja čak i u nekim odjevnim predmetima. No znamo li što se krije u jeftinom nakitu koji mnoge tinejdžerice tako vole?

Istraživanje u SAD-u pokazalo je da je ovakav nakit najčešće prepun olova i većina takvog nakita proizvede se u Kini. Olovo u proizvodnim pogonima u Kini sasvim je normalna stvar, nažalost.

Iako je olovo štetno za zdravlje svih, pokazalo se najštetnijim za trudnice, odnosno za zdravlje još nerođenog djeteta. Naime, kada je majka izložena olovu, a posebice za vrijeme prva tri mjeseca trudnoće, ovo ima velik utjecaj na mentalno zdravlje djeteta. Takvo dijete kasnije često ima znatno umanjen IQ.

Olovo u ljudski organizam može dospjeti na razne načine – putem kože, udisanjem te unošenjem u usta. Još je Hipokrat 370 g. pr. n. e. prvi opisao grčeve uzrokovane unošenjem previše olova u organizam.

Važno je znati da se olovo taloži u organizmu i kada se jednom unese, ondje ostaje cijeli život i nije ga moguće ukloniti. Olovo se najviše akumulira u kostima.

Također, simptomi trovanja olovom javljaju se tek kad se ono dugotrajno unosi u organizam. Mlađa populacija je najugroženija jer zbog načina života često dolazi u doticaj s olovom još u majčinom trbuhu. Također, kao što se već zna, mnogo igračaka ima olovo te kasnije, u tinejdžerskoj dobi, mnogo djevojaka, ali i mladića nosi jeftin nakit koji je bogat ovim teškim metalom i polako i sigurno prodire u organizam.

Prvi simptomi trovanja olovom javljaju se u organima u kojima se stvara krv, pa je jedan od najčešćih znakova anemija. Osim ovoga, simptomi su i mučnina, gubitak apetita, grčevi u trbuhu, vrtoglavica, glavobolja. U nekim slučajevima nastaje i oštećenje bubrega. Kod djece dolazi do usporavanja mentalnog razvoja, smanjenih kognitivnih sposobnosti, teškoća pri učenju i usporavanja puberteta.

I nikal uz olovo

U bižuteriji se, uz olovo, najčešće koristi nikal, još jedan za zdravlje štetni sastojak. Ostavljaju li tvoje naušnice ili prsten otiske na kože, odnosno tamnu boju – znači da tvoje tijelo to sve upija i taloži. Zbog otrovanja niklom javljaju se mučnina, probavne smetnje i osip.

Posebice za vrijeme vrućina i znojenja nikal izaziva crvenilo i svrab na tijelu. To je jedna od najčešćih alergijskih pojava, gotovo svaka sedma osoba joj je podložna.

Što napraviti?

Pokazalo se da bižuterija u sebi obično ima od 50 do 100 posto olova te uz njega često i nikal. Nažalost, mnogo ga ljudi kupuje upravo zbog pristupačne cijene. Iako bi na proizvodima trebalo pisati od čega su napravljeni, to najčešće nije slučaj, a ako i jest, istraživanja pokazuju  da navod često nije ispravan. Stoga je najbolje ovakav nakit, ako ga već imaš – baciti.

Jedi što više hrane bogate željezom i kalcijem. Također, olovom može biti zatrovana i voda koju piješ, posebice zbog starih vodovodnih cijevi. Stoga pij vodu iz provjerenog izvora.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi