LJUBAVOLOGIJA

Sve će biti dobro kad upoznam Njega ili Nju!?

  • Autor: Bruno Šimleša
  • Zadnja izmjena 11.08.2011 10:32
  • Objavljeno 11.08.2011 u 08:00
muškarac žena ljubav

muškarac žena ljubav

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Jedan od najčešćih razloga odgađanja je žudnja za partnerskim odnosom, odnosno uvjerenje da ne možemo biti sretni bez partnera koji, kako mislimo, drže ključeve raja

Često imam dojam da smo stručnjaci u odgađanju življenja. Kao da čekamo da se posloži još jedna kockica i odjednom ćemo krenuti u život, odjednom ćemo disati punim plućima. Uvjereni smo da pravi život počinje nakon što se odselimo, nakon što promijenimo posao, dobijemo dijete, oženimo se, prekinemo neku vezu, kupimo stan, diplomiramo... Nije bitno koji je naš razlog za odgađanje života u čijoj je pozadini uvjerenje da trenutno ne živimo pravi život, odnosno da trenutno ne živimo ono što trebamo. Svaki razlog za odgađanje života, odnosno svaki razlog za neuzimanje maksimuma iz sadašnjeg trenutka je besmislen i uništava mogućnost sretnog, ispunjenog, ljubavnog života!

Goran Jakus

Goran Jakus

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Jakus

B. Šimleša otkriva zašto ključ sreće nije u partnerovim rukama


Jedan od najčešćih razloga odgađanja je i žudnja za partnerskim odnosom, odnosno uvjerenje da ne možemo biti sretni bez partnera. Uvjereni smo da će se sve posložiti kad upoznamo Njega ili Nju. Oni imaju te magične ključeve raja i čim ih upoznamo, sve će sjesti na svoje mjesto. Ne znam točno kako smo popušili tako očiglednu glupost. Možda je stvar u bajkama koje završavaju početkom ljubavne veze i onim slavnim 'živjeli su sretno do kraja života'! Možda je stvar u kulturi koja inzistira na tome da najveće životne vrijednosti tražimo izvan sebe. Možda je stvar u religiji koja nas prečesto uči da je pravi smisao izvan nas i da ga mi ne možemo samostalno doseći. A možda je stvar u tome što je oduvijek bilo lakše predati odgovornost nekome drugome nego uzeti život u svoje ruke i stajati iza svojih odluka! Svaka od ovih izjava utječe na raširenost ideje da drugi imaju ključeve raja.

Takvo razmišljanje je apsurdno jer ako odgađate svoj život, ako ne koristite maksimum svojih trenutnih mogućnosti, ako ne živite tako da svakim danom sve više upoznajete ljubav i sebe kao ljubavnike života, nećete ni moći imati uspješnu ljubavnu vezu s drugom osobom. Nećete ni upoznati osobu s kojom možete imati istinsku ljubavnu vezu ako niste zaljubljeni u sebe. Prvo sami morate pronaći svoje mjesto u vlastitu životu, živjeti ono što jeste, pa ćete onda imati mjesta i za izvrsnog partnera

Mnogi tragaju za savršenom ženom ili muškarcem i onda potpuno zaboravljaju da bi trebali od sebe stvoriti savršene osobe, što ćemo u ovom trenutku definirati kao prihvaćanje onoga što jeste i voljenje sebe. Jer ako ne prihvaćate i ne volite sebe, kako možete očekivati da ćete privući čovjeka koji će vas znati prihvatiti i voljeti? Kada naučite prihvaćati i voljeti sebe, garantiram da ćete privući osobu koja će vas znati savršeno voljeti. Naravno, neće sve biti ružičasto, i dalje će biti uspona i padova, ali će vaša ljubav biti savršena jer će biti stvarna i življena!


Vjerujem da je većini prihvatljiva ideja da svojim odnosom prema sebi i životu uopće privlačite određena iskustva. Ako se trudite živjeti autentično, ako preuzimate odgovornost za svoj život, ako se trudite upoznati ljubav u svim nepredvidljivim oblicima, onda ćete privlačiti iskustva koja će vam olakšati upoznavanje ljepote života. S druge strane, ako svoje vrline uzimate zdravo za gotovo, ako ne prihvaćate sebe i ne trudite se nadrasti svoje mane, ako ste spremni okrivljavati druge za stanje svog života pa ste skloni nalaziti izgovore, a ne odgovore, privlačit ćete životna iskustva koja će povećavati gorčinu, bol i samoću.

Ista je situacija i s ljubavnim partnerima. Ako cijenite sebe, privući ćete osobu koja će znati cijeniti i vas i sebe. Ako ste dovoljno bogati pa možete osjećati ljubav, privući ćete osobu koja će još više raspiriti tu ljubav u vama! Vi ste gazda. Vi ste uvijek gazda! Vaš život je uvijek u vašim rukama ili, da budem precizniji, vaš je život u vašim srcima i umovima. O vašem srcu i vašem umu ovisi kako će izgledati vaš život.

Goran Jakus

Goran Jakus

Izvor: Promo fotografije / Autor: Naklada Ljevak

Šimlešina knjiga Ljubavologija uči nas ljubavi


Naravno, ne možete kontrolirati sve događaje, ali sigurno možete kontrolirati svoje doživljaje svih događaja i tako početi kontrolirati sve veći broj događaja. Uglavnom, o vama ovisi kojeg ćete partnera privući u svoj život. O vašem srcu i vašem umu! Oni šalju impuls, a svijet samo reagira. Ako vaš um zna da je spreman za ljubav, a srce osjeća da zna voljeti, poslat će signal da se pojave osobe i situacije koje će omogućiti ljubavi da pusti još dublje korijene u vašem životu. Zato toliko često govorim o preodgajanju srca – ključno je da ono osjeća da zna voljeti!

I zato, ako odgađate život, ako smatrate da vaš život počinje nakon što ga upoznate, a ne trudite se upoznati i živjeti ljubav na sve ostale načine, vaše srce neće biti spremno privući osobu koja zna voljeti. Vaše srce koje ne osjeća ljubav prema sebi neće znati privući osobu koja će osjetiti ljubav prema vama. Shvaćate li sada zašto smo govorili o razvijanju ljubavi prema sebi i odgajanju srca?

Zamislite to kao da učite strani jezik - svaki dan učenja omogućava vam svladavanje većih lekcija sljedeći dan. Isto je i s ljubavlju. Što se više upoznajete s njome, što više ozdravljujete srce zahvaljujući njoj, to ste spremniji na sve veće ljubavne zalogaje i na sve zanosnije načine voljenja. I zato nemojte odgađati svoj život dok ne upoznate Nju ili Njega, već danas živite onu ljubav koju danas možete osjetiti. Živite one ljubavne odnose koje danas imate jer si tako osiguravate privlačenje osobe s kojom ćete moći imati ispunjavajući odnos! Sretno ljubovanje sa sobom i životom!

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi