KAKO SPREMITI KVINOJU

Superžitarica koju ne smijete zaobilaziti

03.06.2014 u 10:28

Bionic
Reading

Kvinoja je žitarica za slatka i slana jela, odlična s povrćem, gljivama i mesom, za salate i juhe pa nema razloga da je zaobilazite

Sve su žitarice izvor složenih ugljikohidrata koji se sporo probavljaju pa nam mogu dati dugotrajniju energiju. Dobre su i za naše zdravlje jer preventivno djeluju na bolesti poput dijabetesa, srčanih i koronarnih bolesti, pretilosti, bolesti probavnog trakta (zbog bogatstva dijetalnih vlakana).

Kvinoja je bogata bjelančevinama, kalcijem, željezom, fosforom vlaknima, vitaminima E i B, a ne sadrži gluten. Kuha se oko 20 minuta i jednostavna je za pripremu, a može se jesti sama ili u kombinaciji s drugim žitaricama. Pogodna i za slatka i za slana jela, odlična s povrćem, gljivama i mesom, za salate i juhe.

Ako još niste pripremali kvinoju, evo nekoliko jednostavnih koraka s kulinarskih stranica taste.com
Kvinoja ima sitna zrnca koja ponekad mogu imati gorko sapunasti okus stoga ih prije kuhanja treba dobro isprati tekućom vodom. U lonac za kuhanje stavite duplo više vode nego što planirate staviti kvinoje i kada voda zavre, ubacite je u lonac. Kuhajte na laganoj vatri najmanje 15 minuta. Da je kvinoja gotova, znat ćete po nabubrenim i poluprozirnim zrncima.