prednosti i nedostaci

Sukob funkcionalnosti i dobrog izgleda: Koji su najbolji materijali za kuhinjske radne ploče?

  • Autor: M.D.
  • Zadnja izmjena 29.10.2022 20:03
  • Objavljeno 29.10.2022 u 20:03
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Tom Merton / Hoxton / Profimedia

Odabir materijala za kuhinjsku ploču može se činiti poput prave nauke, a pokušavanje postizanja zadovoljavajućeg spoja oblika i funkcije poput nemoguće misije. Ako u formulu ubacite u element ograničenja cijenom, tu stvari postaju zeznute. Srećom, ovaj vodič mogao bi vam skratiti muke

Kuhinja je mjesto u kojem obavljamo brojne svakodnevne poslove, ali i prostor u kojem provodimo puno vremena stvarajući, družeći se, a ponekad i radeći, stoga njeni elementi moraju biti vizualno dopadljivi, ali i dugotrajni. Stručnjaci za uređenje domova otkrivaju najizdržljivije, najisplativije i najljepše radne plohe koje se svakako isplati uzeti u obzir prilikom sljedećeg renoviranja.

Bilo da tražite glamur, bilo estetski ugodan izbor koji je idealan za užurbani obiteljski život, ovo su materijali koji zaslužuju pažnju.

Mramor i granit

Ako goste na večeri želite oduševiti vrhunskim idejama u kuhinji, odabirom mramora jednostavno ne možete pogriješiti. 'Radne ploče od granita i mramora unose dramu i sofisticiranost u kuhinju', kaže Richard Atkins, direktor DesignSpacea London, te otkriva i ključne savjete za postavljanje ovakve radne ploče. 'Ako je ovim materijalima potrebno veliko područje, razmislite o korištenju onih koje izgledaju poput otvorene knjige. Ako ne prekinete uzorak, stvorit će se moćan i dramatičan učinak. Pri uređenju kuhinje mramorom u obzir valja uzeti veličinu ploča te izbjegavati neugledne spojeve. Previd na ovom detalju mogao bi uništiti izgled te oduzeti učinak i dražesnost koju ovi materijali mogu unijeti u kuhinju.'

Ploče od granita i mramora unose dramu i sofisticiranost u kuhinju

Ploče od granita i mramora unose dramu i sofisticiranost u kuhinju

Izvor: Profimedia / Autor: Astronaut Images / Caia Image / Profimedia

Magnus Nilsson, glavni dizajner iz studija Blakes London, slaže se da je mramor uobičajen izbor za kuhinjske ploče kada želimo glamuroznu završnu obradu. 'Mramor je prekrasan, to je prirodan materijal, tako da je svaki komad jedinstven. Ne možete ponoviti ono što priroda može stvoriti, stoga će prirodni komad mramora dati taj neki organski izgled prostoriji.'

No valja imati na umu to da je porozan pa nije baš najbolji izbor za kuhinje velikih obitelji. Naime s mramora ćete poprilično teško ukloniti mrlje soka od limuna, voća, začina i crnog vina.

Kvarc

Kvarc je umjetni kompozit i izuzetno je popularan zahvaljujući svojoj kombinaciji ugodne estetike i izdržljivosti. 'Kvarc je trenutno jedan od najpopularnijih materijala za radnu površinu u kuhinji', kaže Atkins. 'Sve donedavno zrnati izgled kakav nudi ovaj materijal bio je manje popularan od dramatičnih 'vena' koje se nalaze na prirodnim materijalima poput mramora ili granita. Međutim, kako jača trend radnih površina prirodnog izgleda, mnoge su tvrtke uvele nove završne obrade kako bi zadovoljile potrebe tržišta', dodaje.

Kvarc je izuzetno popularan zahvaljujući svojoj kombinaciji ugodne estetike i izdržljivosti

Kvarc je izuzetno popularan zahvaljujući svojoj kombinaciji ugodne estetike i izdržljivosti

Izvor: Profimedia / Autor: Astronaut Images / Caia Image / Profimedia

Kvarc je odličan izbor za sve one koji priželjkuju radnu ploču otpornu na mrlje, toplinu i ogrebotine, a koja ujedno pruža osobnost. Izbor kvarcnih ploča doista je velik te se razlikuje od brenda do brenda pa se isplati istražiti opcije. Naprimjer, neki proizvođači nude i radne ploče s bakteriostatskom zaštitom. Ovaj sustav aktivne higijene sprječava rast bakterija, što je savršeno za obiteljske kuhinje.

Drvo

Drvena kuhinjska ploča dodat će toplinu i teksturu onome što je u biti funkcionalan prostor. 'Radne ploče od punog drva bile su popularne dug niz godina, iako im u posljednje vrijeme pomalo opada popularnost', kaže Atkins te dodaje: 'Drveni elementi u kuhinje mogu unijeti toplinu i karakter. Njegovana drvena površina s godinama postaje ljepša i dobiva na karakteru. Izgled i dojam zrele drvene radne ploče često je jedinstven i gotovo ga je nemoguće imitirati.'

Drvena kuhinjska ploča dodat će toplinu i teksturu u kuhinju

Drvena kuhinjska ploča dodat će toplinu i teksturu u kuhinju

Izvor: Profimedia / Autor: Paul Bradbury / Hoxton / Profimedia

Neki pak izbjegavaju drvene radne ploče jer smatraju da drvo zahtijeva više održavanja i njege. Nažalost, činjenica je da ako drvena radna ploča nije podmazana uljem kad se prvi put postavlja ili se osuši, osjetljivija je na mrlje. Naime ulje pomaže da drvo bude vodootporno, a suha drvena radna ploča će se savinuti.

Drvene radne ploče treba namazati uljem kad se postavljaju, a zatim redovito mazati da se ne bi osušile. Što se tiče svakodnevnog održavanja, brisanje toplom vodom i sapunom sasvim je dovoljno. Činjenica da se oštećene i istrošene površine mogu izbrusiti jedna je od najatraktivnijih osobina radne ploče od punog drva. 'Završne obrade poput hrasta, trešnje i bukve tradicionalno su bile popularne. Međutim, kako se trend kuhinjskog namještaja kreće prema svjetlijim i neutralnijim tonovima, bogatije drvene završne obrade poput oraha, wengea i tamnog jasena postale su popularnije kao upečatljiv kontrast', kaže Atkins.

Drvene radne ploče treba redovito održavati

Drvene radne ploče treba redovito održavati

Izvor: Profimedia / Autor: Joe Hendrickson / Alamy / Alamy / Profimedia

Nehrđajući čelik

Radna ploča od nehrđajućeg čelika stil je koji zahtijeva najmanje održavanja, a iako je najpoznatiji po korištenju u profesionalnim kuhinjama, u posljednje vrijeme postaje trend glamura u industrijskom stilu. Površine od nehrđajućeg čelika lako se izgrebu, ali s vremenom razviju prekrasnu patinu. Također mogu ponuditi izgled čistih linija jer se nehrđajućim čelikom može postići debljina radne ploče od samo četiri milimetra', objašnjava Atkins.

Radna ploča od nehrđajućeg čelika stil je koji zahtijeva najmanje održavanja

Radna ploča od nehrđajućeg čelika stil je koji zahtijeva najmanje održavanja

Izvor: Profimedia / Autor: Trevor Adeline / Caia Image / Profimedia

Nilsson iz studija Blakes London slaže se da je kuhinja od nehrđajućeg čelika 'vrlo praktična površina' u smislu održavanja čistoće. 'Lako se izgrebe, ali ne zadržava mrlje i vrlo je higijenska. Treba je stalno polirati zbog tragova, ali može izgledati vrlo cool u modernom domu', dodaje.

Bakar

Bakar kao materijal za kuhinjske ploče vrlo vjerojatno će vas iznenaditi, ali na ljestvici popularnosti raste zahvaljujući svojoj glamuroznoj, ali izdržljivoj privlačnosti. ‘Volimo koristiti bakrene radne ploče i one postaju sve popularnije', kaže Helen Parker, direktorica tvrtke deVOL. 'Bakar ima dugu povijest korištenja za radne ploče i ima nevjerojatna antibakterijska svojstva', dodaje.

Bakar kao materijal za kuhinjske ploče vrlo vjerojatno će vas iznenaditi

Bakar kao materijal za kuhinjske ploče vrlo vjerojatno će vas iznenaditi

Izvor: Profimedia / Autor: Martin Barraud / Caia Image / Profimedia

Međutim bakar ima nekoliko ograničenja. Priprema hrane izravno na bakrenoj površini nikako se ne preporučuje jer može pokvariti okus hrane. Također valja izbjegavati rezanje izravno na bakru jer je mekan i izgrebat će se.

Porculan

Porculanske radne ploče sve su popularnije jer su pristupačne, stabilne i vrlo izdržljive, a brendovi za opremanje kuhinja sve ih češće uvode u ponudu. No proizvođači ovaj materijal ne koriste smo za radne ploče, već i za kuhinjska vrata uz dostupne završne slojeve i efekte koji uključuju kamen, drvo i metal. Uz tu ponudu sada je lakše postići da kuhinjske radne površine izgledaju kao da su isklesane u kamenu.

Porculanske radne ploče sve su popularnije jer su pristupačne, stabilne i vrlo izdržljive

Porculanske radne ploče sve su popularnije jer su pristupačne, stabilne i vrlo izdržljive

Izvor: Profimedia / Autor: Robert Daly / Caia Image / Profimedia

Beton ili mikrocement

Relativna novopridošlica među materijalima za kuhinjske ploče, beton je vrlo estetski moderna radna površina za industrijsku kuhinju. Izdržljiv je, iako ima nedostataka. 'Beton je skup i nije baš ekološki proizvod za korištenje. Međutim vrlo je otporan, vrlo moderan i ima tendenciju da bude radna ploča za cijeli život. Također je idealan za temu uređenja u industrijskom stilu', kaže Nilsson.

Beton je vrlo moderna radna površina za kuhinju u industrijskom stilu

Beton je vrlo moderna radna površina za kuhinju u industrijskom stilu

Izvor: Profimedia / Autor: Erik Isakson / Tetra Images / Profimedia

Laminat

Jedini oblik radne ploče koji ne zahtijeva izradu šablona je laminat jer se može izrezati po željenim dimenzijama na licu mjesta. 'Laminati dolaze u različitim obradama i kvalitetama. 'Tradicionalni laminati često daju dojam plastike, međutim posljednjih godina uvedeno je puno finijih, mat verzija koje izgledaju puno bolje. To korisnicima omogućuje sofisticirano, kreativno, ali izdržljivo rješenje za kuhinju čak i ako raspolažu ograničenim budžetom', objašnjava Atkins. Ipak, pri odabiru treba biti oprezan. Svakako valja izbjegavati nekvalitetne laminate koji imitiraju prirodni kamen ili drvo jer je učinak često nerealan i može postarati izgled kuhinje.

Najpopularniji materijal za kuhinjske ploče nedvojbeno je mramor, ali i odabirom drveta gotovo je nemoguće pogriješiti

Najpopularniji materijal za kuhinjske ploče nedvojbeno je mramor, ali i odabirom drveta gotovo je nemoguće pogriješiti

Izvor: Profimedia / Autor: Paul Bradbury / Hoxton / Profimedia

Koji je najotporniji materijal za kuhinjske radne ploče?

Dizajn kuhinje je pažljiva ravnoteža između onoga što će izgledati dobro i onoga što će dobro funkcionirati. 'Ako želite radnu površinu koju je potrebno malo održavati, ne treba brtvljenje (jer nije porozna kao većina prirodnog kamena) i koja može podnijeti prolijevanje i udarce, onda su ploče od kvarca najbolji izbor', kaže Claire Birkbeck iz Neptuna.

Dizajn kuhinje je pažljiva ravnoteža između onoga što će izgledati dobro i onoga što će dobro funkcionirati

Dizajn kuhinje je pažljiva ravnoteža između onoga što će izgledati dobro i onoga što će dobro funkcionirati

Izvor: Profimedia / Autor: Astronaut Images / Caia Image / Profimedia

Najizdržljivija kuhinjska radna ploča obično je izrađena od kompozitnih materijala, kao što je kvarc, mješavina prirodnog i umjetnog materijala koji može oponašati izgled mramora, ali je otporan na ogrebotine, vrlo izdržljiv, jednostavan za čišćenje i higijenski pogodan zahvaljujući neporoznoj završnoj obradi koja ga čini otpornim na bakterije.

Najjeftiniji i najizdržljiviji materijal za kuhinjske radne ploče

Radne ploče definiraju svaku kuhinju, a prilikom izbora potrebno je razmisliti o funkciji ili obliku. Cilj je, naravno, postići oboje. 'Kada uređujete s ograničenim budžetom, granit je savršena kombinacija', kaže Birkbeck. Kvarc je čvrst materijal koja se kuje u vatri, pa ga je vrlo teško oštetiti, a ako vam to i pođe za rukom, općenito ga je lako popraviti, za razliku od mramora ili drveta. Također ima prekrasan pjegavi efekt koji će prikriti sve mrlje. Kao materijal je puno lakše dostupan, tako da mu cijena nije ni približno visoka kao drvu ili mramoru.

Kada uređujete s ograničenim budžetom, granit je savršena kombinacija

Kada uređujete s ograničenim budžetom, granit je savršena kombinacija

Izvor: Profimedia / Autor: Paul Bradbury / Hoxton / Profimedia

Najpopularniji materijali za kuhinjske radne ploče

'Najpopularniji materijal za kuhinjske ploče nedvojbeno je mramor', kaže Birkbeck. Bilo da se radi o blijedosivim šarama, bilo tamnoj i dramatičnoj varijanti, mramor u kuhinju unosi osjećaj mira i spokojnosti, ali i dozu luksuza.

Unatoč svemu, mramor je daleko najpoželjniji materijal za kuhinjsku radnu površinu

Unatoč svemu, mramor je daleko najpoželjniji materijal za kuhinjsku radnu površinu

Izvor: Profimedia / Autor: Martin Barraud / Caia Image / Profimedia

'Mramor je daleko najpoželjniji materijal za kuhinjsku radnu površinu', slaže se s Nilsson. Iako ga je teže održavati, uvijek unosi ljepotu i eleganciju u prostoriju. Iako nije uvijek najpraktičnije rješenje, umjetno izrađene opcije koje su napravljene da izgledaju poput mramora, kao što je kvarc, također funkcioniraju nevjerojatno dobro.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!