SVJETSKI DAN PSORIJAZE

Što znate o psorijazi i kako je liječiti?

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 29.10.2016 12:20
  • Objavljeno 29.10.2016 u 12:20
ampule

ampule

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Psorijaza je kronična upalna bolest kože od koje boluje 68.000 tisuća osoba u Hrvatskoj. Povodom Svjetskog dana psorijaze istaknuto je da je najvažniji korak svima omogućiti liječenje biološkim lijekovima

Predsjednica Društva psorijatičara Hrvatske Inka Marinić ističe povodom Svjetskog dana psorijaze kako je trenutno najvažnije omogućiti oboljelima s težim oblicima bolesti liječenje biološkim lijekovima u svim zdravstvenim ustanovama, radi osiguranja jednake dostupnosti terapiji.

U Hrvatskoj je registrirano šest bioloških lijekova za liječenje psorijaze, a stručnjaci ističu kako je ta najsuvremenija terapija sada dostupna za dvjestotinjak bolesnika, dok se procjenjuje da su još 700 do 800 pacijenata potencijalni kandidati za biološku terapiju.

Liječenje biološkom terapijom moguće je započeti samo u pet hrvatskih kliničkih bolničkih centara, a nakon prve provjere učinkovitosti, po isteku 12 tjedana, može se nastaviti i u drugim bolnicama. Lijekovi se prvih godinu dana financiraju iz bolničkih proračuna, a potom je predviđeno da se financiraju iz Fonda posebno skupih lijekova, među koje su uvršteni 2014. godine.

‘Trenutne odredbe, po kojima se liječenje biološkim lijekovima može započeti samo u kliničkim bolničkim centrima, dostupnost liječenja čine vrlo ograničenim, a ponekad i nedostupnim svima koji je trebaju', ocjenjuje Marinić.


Psorijaza se opisuje kao kronična, nezarazna, bolna i nagrđujuća bolest, zbog vidljivih lezija na koži, koja višestruko utječe na osobu i njezin život, što uključuje i diskriminaciju.

Govoreći o terapijskim mogućnostima u liječenju psorijaze, dopredsjednik Društva psorijatičara dermatovenerolog Andrija Stanimirović navodi kako bolesnici kroz standardnu terapiju očekuju nestanak kožnih lezija, smanjenje simptoma svrbeža i pečenja, manji gubitak vremena za njegu kože te manje odlazaka liječniku i hospitalizacija.

‘Adekvatna terapija poboljšat će kvalitetu života bolesnika, postići će se dobra i višegodišnja kontrola bolesti, poboljšati psihički i emocionalni status bolesnika te smanjiti rizik od pridruženih bolesti’, kaže Stanimirović.

Kad je riječ o primjeni bioloških lijekova kod teških oblika bolesti, ističe kako oni mijenjaju imunološki odgovor i djeluju ciljano na upalne stanice te nemaju utjecaja na nastanak ili pogoršanje drugih zdravstvenih stanja bolesnika, budući da bolesnici sa psorijazom imaju povećan rizik za razvoj niza bolesti, poput pretilosti, dijabetesa, hipertenzije, srčanog udara i reumatoidnog artritisa.

Voditeljica Referentnog centra za psorijazu Marija Kaštelan, dermatologinja iz KBC-a Rijeka, ističe kako psorijaza utječe i na radnu sposobnost jer uzrokuje visoke stope bolovanja, gubitak posla i teškoće pri novom zapošljavanju, a sve zajedno često dovodi do stigme, depresije i osjećaja srama zbog fizičkog izgleda.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!