RAPSODIJA OKUSA

Što svakako treba probati u restoranu Arlen?

25.09.2013 u 10:53

Bionic
Reading

Starinski kamin, lovački trofeji na zidu i raritetne umjetnine na zidu osvajaju i one neosvojive već pri samom ulasku u renomirani restoran Arlen u Poreču. Već je 30 godina u vlasništvu obitelji Živolić, a našao se među top 100 vodećih restorana po istraživanju javnog mnijenja

'Mogu reći da sam se doslovno rodio u restoranu te mi je ugostiteljstvo jednostavno u krvi', našalio se Denis Živolić, vlasnik restorana Arlen. 'Sve je počelo 1966. godine kad je pokojni otac kupio zemljište u Poreču i namjeravao napraviti ugostiteljski objekt. Restoran je otvoren u kolovozu 1970. te je otada u vlasništvu obitelji Živolić.'

Denis je dodao kako restoran ima 110 sjedećih mjesta pod krovom te još toliko na terasi i u vrtu. Otvoren je cijelu godinu te nudi velik izbor domaćih i internacionalnih jela, upotpunjenih velikim izborom domaćih i stranih vina. Nudi autohtona vina kao što su merlot, malvazija, teran ili chardonnay. Ugođaju doprinosi kamin, lovački trofeji, izložba slika, a preko ljeta terasa okružena zelenilom.

'Gosti su oduševljeni mesnim, ali i ribljim jelima. Sve zavisi od pojedinca te njegova ukusa. Jedno od najdugovječnijih jela na našoj karti svakako je 'stari fijaker', koji je vrlo omiljen izbor gostiju', kaže Živolić. Osim 'starog fijakera', pravu rapsodiju okusa doživjet ćete i ako naručite domaće njoke s tartufima, motovunski odrezak, losos u umaku od rajčice ili biftek u umaku od balsamico octa.

'Povodom dana grada Poreča, u kulinarskom smo troboju osvojili nagradu za najbolje jelo na temu jela s palentom, po mišljenju publike', ističe Živolić.

Na ovogodišnjem Festivalu okusa restoran se predstavio s dva menija. Prvi festivalski meni uključivao je istarski pršut, 'raviole iz motovunske šume' (ravijoli s umakom od tartufa), juneći file te desert. Drugi je uključivao tzv. 'hladni mornarski pjat', zatim gratiniranu jakopsku kapicu i dagnje na buzaru, škampe na buzaru s lazanjicama te desert. Oba menija posjetitelji Festivala mogli su isprobati po povoljnijoj festivalskoj cijeni od 200 kuna.

'Radimo sa svim namirnicama koje, na kraju, daju ukusno jelo. Jedva čekamo iduću godinu i ponovno sudjelovanje na festivalu', dodao je Denis.