OPASAN DODATAK

Što su parabeni i zašto nam ih stavljaju u kozmetiku?

01.11.2014 u 09:14

Bionic
Reading

Proizvođači su izbacili zloglasne parabene iz proizvoda, ali su dodali druge kemikalije kojima je svrha produljiti rok trajanja proizvodima

Zasigurno ste čuli za parabene. Oni su danas sinonim za opasnost i ozbiljne bolesti. To je razlog zašto poznate tvrtke jako naglašavaju da su njihovi proizvodi bez parabena. A što su zapravo parabeni i zašto se nalaze u našim kozmetičkim proizvodima?

Parabeni su kemijski konzervansi koji se koriste da bi produljili rok trajanja kozmetičkih proizvoda i spriječili rast mikroorganizama. U kozmetici su se počeli koristiti 30-ih godina prošloga stoljeća. Otad ih se može pronaći u šamponima, kremama, ruževima… Nemaju boje, okusa, ni mirisa. Proizvođači ih vole jer su jeftini i jer omogućuju da njihovi proizvodi dulje traju.

No ljudsko zdravlje ih ne voli. Brojna istraživanja pokazuju da su parabeni iznimno štetni, a prije dvije godine provedeno je veliko istraživanje koje je uznemirilo svjetsku javnost. Naime bilo je to prvo istraživanje koje je otkrilo izravnu povezanost između parabena i karcinoma dojke. Znanstvenici napominju da je nužno provesti dodatna istraživanja kako bi se otkrili točni uzroci povezanosti opasnih kemikalija s razvojem kancerogenih stanica.

Zbog lošeg 'ugleda' parabena posljednjih godina proizvođači su ih počeli izbjegavati pa zato sada naglašavaju na svakome proizvodu da ne sadrži parabene. Je li to stvarno istina? Neki stručnjaci upozoravaju da i proizvode na kojima stoji da ne sadrže parabene treba oprezno koristiti.

Dr. Eric Schweiger, dermatolog koji radi u Clear Clinic Acne Treatment Centru, ističe da ti proizvodi možda ne sadrže parabene, ali sadrže druge, vrlo slične kemikalije kojima je cilj produljiti rok trajanja proizvodu: 'Takvi konzervansi nisu puno zdraviji od parabena.'

I što onda činiti? Koje proizvode kupovati? Idealno bi bilo, savjetuju stručnjaci, birati organsku i prirodnu kozmetiku koja sadrže minimalne količine kemikalija. Takvi proizvodi neće dugo trajati i imat će možda drugačije karakteristike od onih na koje ste navikli, ali vam neće ugroziti zdravlje.