dobra kombinacija

Što kažete na zdrave muffine s okusom mrkve? Prije nego odbijete, dajte priliku ovom zdravom i slatkom kolačiću

08.10.2021 u 11:36

Bionic
Reading

Muffini su vijek dobrodošli, bilo da se radi o doručku ili slatkoj užini. Ova zdrava varijanta omiljene slastice oduševit će vas okusom i sastojcima

Što kažete na zdrav doručak ili užinu s okusom mrkve? Prije nego li se namrštite i odbijete, dajte priliku ovim zdravim, a prije svega finim muffinim. Gotovi u tren oka kombiniraju slatku mrkvu, fine orahe, malo pirea od jabuke i slatku pastu od datulja, za završni okus tu je posip od zobenih pahuljica i smeđeg šećera.

Potrebni sastojci:

Za muffine:

  • 180 g mrkve
  • 100 g sjeckanih oraha
  • 50 g grožđica
  • 160 g integralnog pšeničnog brašna
  • Pola vrećice kvasca
  • 0,25 žličice sode bikarbone
  • 1 žličica cimeta
  • 100 ml suncokretovog ili maslinovog ulja
  • 60 ml pirea od jabuke
  • 2 jaja
  • 100 g paste od datulja
  • 2 žličice javorovog sirupa

Za preljev:

  • 1 žlica kokosovog ulja
  • 45 g sitnih zobenih pahuljica
  • 30 g smeđeg šećera

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva te u lim za pečenje muffina stavite papirnate kalupe.

Nasjeckanu mrkvu pomiješajte s orasima i grožđicama, a zatim ostavite sa strane.

U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, kvasac, sodu bikarbonu i cimet. Ostavite sa strane.

Pomiješajte ulje s pireom od jabuke, jajima, javorovim sirupom i pastom od datulja. Dodajte smjesu s brašnom i kad tijesto postane homogeno, dodajte mrkvu, grožđice i orahe. Raspodijelite smjesu u kalupe za pečenje.

Muffine pospite 'preljevom' i pecite 22 minute ili dok ga čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista. Pustite da se muffini potpuno ohlade na rešetki i nakon toga ih poslužite.