ZAGREB FILM FESTIVAL

Što donosi ovogodišnja Bibijada za najmlađe?

11.10.2013 u 15:32

Bionic
Reading

Novo, jedanaesto izdanje Zagreb Film Festivala na zagrebačka kinoplatna ponovno, već sedmu godinu zaredom, donosi fantastične filmske avanture za najmlađe!

Od 21. do 26. listopada s obje strane Savskog mosta – u kinu Europa i Muzeju suvremene umjetnosti – mališani će u jutarnjim i popodnevnim terminima moći pogledati osam filmskih ostvarenja!

Program Bibijada, koji je namijenjen osnovnoškolskom uzrastu, u proteklih je šest godina posjetilo više od 18 tisuća gledatelja iz 45 osnovnih škola i sedam dječjih domova. Taj podatak svakako ide u prilog započetoj festivalskoj praksi da filmove koji ne mogu pronaći put do kino repertoara – predstavi najmlađoj publici! Edukacija čini filmofila!

Na 11. izdanju festivala najmlađe očekuju njemački Tom i Huck - bezvremenska priča o Tomu Sawyeru i njegovim prijateljima, ali ovoga puta s obala Mississipija premještena u Njemačku nakon Drugog svjetskog rata. Ovo uzbudljivo ostvarenje za djecu Norberta Lechnera na dječjim filmskim festivalima već je osvojilo publiku koja ga je i nagradila na Kinderfilmfestu, a na GoldenerSpatz festivalu film je nagrađen za najbolji scenarij.


Scena iz filma 'Tajna starog tavana'

Još jedna višestruko nagrađivana filmska poslastica za male filmoljupce je njemački film Irca Iana Fitzgibbona, Moj superjunak. To je priča o petnaestogodišnjaku Donaldu, čiji se život gasi zbog uznapredovalog raka. No on ne odustaje. Nadu pronalazi u stripovima u kojima stvara lik superjunaka, svojevrsni alterego. Film je poučna priča o tome kako kraj može biti novi početak, a idealna je upravo za učenike na pragu tinejdžerske dobi koji misle da se svijet urotio protiv njih, a zapravo su tek na pragu života.

Sjećate li se Tajne starog tavana? Vi zasigurno da, no klinci sve do sada nisu imali priliku vidjeti ovaj klasik Vladimira Tadeja. Dva dječaka radioamatera, Miro iz Zagreba i Pepek iz Praga, tijekom školskih praznika na Hvaru otkriju zaboravljeni izum, čudnovati antigravitacijski top, djelo pokojnog Mirina pradjeda još iz vremena Prvog svjetskog rata. Za taj izum ubrzo se zainteresiraju i međunarodni špijuni... Projekciji će nazočiti ekipa filma, a zanimljivo će biti vidjeti danas popularne glumce Marija Mirkovića i Renea Bitorajca koji se kao klinci tek okušavaju u glumi.

Važna novost ovogodišnje Bibijade je uvođenje dokumentarne forme uz prvi dokumentarni film i to iz daleke Finske: Zauvijek vaš Mie Halme. Riječ je ostvarenju, ovjenčanom brojnim nagradama na međunarodnim festivalima, koje nas odvodi u svijet udomiteljske djece. Ona nisu usvojena, ali nisu ni potpuno napuštena već se uvijek nalaze negdje na pola puta. Zauvijek vaš je stvarna priča o potrazi za obiteljskom ljubavi koja se nažalost za svu djecu ne podrazumijeva.

Kratki ali slatki filmovi za djecu program je kratkih filmova koji stižu iz nekoliko zemalja svijeta: Belgije, Hrvatske, Brazila, Vijetnama, Danske i Švedske. Bez obzira na to u kojem se dijelu svijeta nalazimo, teme namijenjene najmlađoj publici su univerzalne: dječja prijateljstva, odnosi u obitelji, susreti s različitim kulturama... Rosa, Anina mala sestra, nagrađivani je kratki film Janet van den Brand o tri sestre i njihovom odrastanju, ljubomori, svađama i borbi za naklonost. Hrvatski film Jonina Arka Stanislava Tomića, premijerno će biti prikazan upravo na Bibijadi, gdje će se publici predstaviti i čitava ekipa.

Među Bibijadinim 'kratkišima', nalaze se i dva filma koja uključuju izlete s očevima. S tatom na posao, vijetnamski film Mauricija Osakija, priča o djevojčici Vy Mai koja voli sanjariti i više ne želi ići u školu te dansko-švedski Vikend-tata Johana Winthereika Stahla, dramska komedija u kojoj dječak Suneu s ocem i prijateljem za vikend odlazi u šumu gdje će vježbati preživljavanje.

Prošle godine prvi put je u sklopu Bibijade održan dodatni edukativni program, Bibijadina filmska stvaraonica. Ovogodišnje izdanje Stvaraonice održat će se dva naredna vikenda, 12. i 13, 19. i 20. listopada od 10 do 16 sati pod vodstvom učitelja Jure Troje iz Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića. Film koji petnaestak sudionika u dobi od 9 do 14 godina napravi na radionici, prikazat će se kao svojevrsni pretprogram na jednoj od projekcija.

Subota je rezervirana za veliko finale u 11 sati koje će biti upotpunjeno kratkim filmovima FILMCLUB iz Velike Britanije!
Nakon ovakvih super zanimljivosti, postavlja se pitanje: a zašto Bibijada ne može trajati čitave godine? A tko kaže da ne može? Mali filmofili, budite na oprezu, jer Bibijada se širi strelovitom brzinom!