IDEJNO RJEŠENJE

Stilski povežite razdvojene prostore

Bionic
Reading

Ako međusobno razdvojene prostore povežete bojama i istim stilskim detaljima, prostor ćete doživljavati većim i cjelovitijim. Stvorite dinamične odnose boja koji će biti poveznica kroz sve prostore

Poštovani,

šaljem vam tlocrt kuhinje, blagovaonice i predprostora koje bismo htjeli nekako povezati u cjelinu. Volimo moderan namještaj, ali ne potpuno minimalistički, drvo i smeđe tonove. Htjeli bismo da je prostor funkcionalan i ugodan. Posebno nas zanima uređenje predprostora sa stepeništem jer je dosta prostrano.

Zahvaljujemo

Odgovor arhitekta:Kako biste stvorili toplu atmosferu doma, predlažem da vrlo prostrano predvorje sa stubištem obogatite sjedećom zonom za rad i bibliotekom, kao predprostorom blagovaonice i dnevnog boravka. Na taj će način razdvojeni prostori dnevnog boravka, blagovaonice i predprostora postati dio priče o razdvojenim, ali stilski povezanim prostorima. Koristite kombinaciju tamnog i svijetlog drveta sa zidovima krem boje. Na stubištu kombinirajte tamne nagazne plohe sa svijetlim čelima.

Ispod stubišta smjestite svijetli dvosjed čiju pozadinu obložite tamnim drvom (iveralom) koji prati boju nagazne plohe. Prostor će postati dinamičan, ali i vrlo elegantan i ugodan. Ovo može postati vrlo ugodan radni prostor, kao i ugodna dobrodošlica svim gostima. Ovu igru boja uvedite i u blagovaonicu koristeći svijetli stol i tamne stolice. Ispod blagovaonskog stola možete smjestiti svijetli tepih (ukoliko ga žalite), kako ne bi vizualno smanjivao prostor. Pod neka bude u svijetlom parketu.

Svijetli parket vežite na tamnu boju podne keramike u kuhinji (u zoni širine 60 cm od ruba elemenata kuhinje), kako biste ponovo ostvarili dinamiku. Tamne neka budu i zidne pločice. Kao kontrast tamnom zidu, kuhinju izvedite u svijetloj boji, u kombinaciji svijetlog drva i boje vanilije. Kuhinja je dovoljno prostrana za funkcionalan smještaj svih uređaja i opreme. Povežite ju šankom s blagovaonicom, jer prostor pruža i mogućnost organiziranja zone za 'brzo jelo'. Nasuprot šanku smjestite element kuhinje koji će sadržavati ukrasne police, kako bi veza kuhinje i blagovaonice bila dekorativna i kroz same elemente namještaja.

Zidove izvedite u kombinaciji tamnije i svjetlije krem boje te ih oplemenite slikama koje obavezno sadrže boje prostora.

Iznad blagovaonskog stola smjestite luster, klasičnog ili modernog dizajna. On mora biti vrlo izražajan, u kombinaciji bakra i stakla. Stropna rasvjeta kuhinje treba biti neutralna, kako bi luster bio maksimalno izražen. Obavezna je i rasvjeta radne plohe kuhinje. Zavjese u kuhinji i blagovaonici mogu biti jednake ili s diskretnom razlikom u dezenu.

Velike staklene stijene koje propuštaju puno svjetla u kombinaciji sa zelenilom stvorit će dodatni psihološki efekt ugode.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr