PUNK 'NA PARNI POGON'

Steampunk - neobični modni pravac

04.12.2008 u 00:00

Bionic
Reading

Steampunk je neobičan supkulturni pravac koji je inspiraciju pronašao u 19. stoljeću i kombinira je s naprednom tehnologijom. Ovaj se pravac može naći u gotovo svemu – namještaju, knjigama, filmovima, glazbi

Što se mode tiče, koristi se staromodna odjeća s naglaskom na buntovništvo. Steampunk se kao supkultura počeo javljati krajem 80-ih i početkom 90-ih godina 20. stoljeća. Samim imenom (steam – para) želi se staviti naglasak na razdoblje 19. stoljeća u kojem se koristio parni pogon.

Ako volite čitati romane Julesa Vernea ili ste gledali neki od filmova snimljenih prema njegovim djelima, onda trebate znati da je osnova steampunk mode upravo odjeća koju su nosili avanturisti 19. stoljeća opisani u njegovim djelima. Ali to nije sve, jer se ta old school odjeća kombinira s punk odjećom. Dakle poderano, asimetrično, neobično.

Osim ovog, po modnim pravilima steampunka svakako trebate nabaviti korzete, podsuknje, prsluke. Uz ovo odlično pristaju modni dodaci kao što je džepni sat, pa čak i – kompas. Boje su uglavnom tamnije, dakle zemljani tonovi, tamnozelena, smeđa. Od uzoraka su najtraženije pruge, ali i viktorijansko cvijeće.

Pankeri 'na paru' većinu svoje odjeće i modnih dodataka izrađuju sami, ali postoje i posebne steampunk trgovine na internetu. Zanimljivo je da je jedan od poklonika ovakvog stila i Ralph Lauren.

Steampankeri obožavaju detalje. Uz već spomenute džepne satove i kompase, popularne su i naočale (ali ne ove kakve danas nosimo, nego one motociklističke iz prošlih stoljeća), remenje, narukvice. Vole i piercinge i tetovaže. A za cure se, radi potpunijeg looka, svakako preporučuju i suncobrani!

Steampunk vole i dečki

Ovaj modni pravac nije zaobišao dečke. Pa tako, želite li biti u trendu sa steampunk modom, svakako nabavite cilindre, frakove, odnosno obucite se u stilu viktorijanske ere u Engleskoj. Uz ovo neki su dodaci nezaobilazni, a u novije vrijeme in su prijenosna računala. Osim toga, najzagriženije i najhrabrije pristalice ovog modnog stila mogu odabrati imitaciju oružja kao neobičan modni dodatak koji svakako plijeni pažnju, ali izaziva strah kod onih koji nisu dovoljno upoznati s ovim stilom.

Retro ili budućnost?

S obzirom na inspiraciju pronađenu u 19. stoljeću, steampunk moda često se smatra retrostilom. No, ona to zapravo nije upravo zbog modnih dodataka iz moderne tehnologije. Stoga modni znalci za ovaj stil kažu da je retrofuturistički jer se poigrava s fantazijom prošlosti i budućnosti.

Kako bilo, da biste slijedili ovaj neobičan modni stil, treba vam mnogo hrabrosti i odvažnosti. Jer radi se o izrazito ekstravagantnom stilu, ali stilu koji dopušta odstupanja i zapravo je najbolje biti sam svoj majstor te posložiti detalje onako kako to sami želite.